Zapri

Tečaj Transcendentalne meditacije: kako meditirati

Seznam tečajev:

Seznam terminov 6-dnevnega tečaja, s pričetkom:

  • petek, 8. november 2019 ob 18h (ŽE ZASEDENO!! Tej skupini se lahko priključite le, če se sprosti prosto mesto)
  • petek, 22. november 2019 ob 18h (samo še nekaj prostih mest!!)
  • petek, 10. januar 2020 ob 18h

Če ste v petek zvečer ali čez vikend zasedeni, se lahko prva dva dneva tečaja opravite v četrtek in petek dopoldne (navedite to v prijavnici).

Lokacija tečaja: ATMA center, Parmova 53 Ljubljana. Parkiranje je brezplačno, pred stavbo pa je tudi postaja LPP št. 14.

Podroben urnik tečaja Transcendentalne meditacije poglejte na tej povezavi.

Za tečaj Transcendentalne meditacije izpolnite kratko prijavnico na tej povezavi.Se lahko Transcendentalno meditacijo naučim sam, iz knjige ali videa?

Ne, ne bo šlo. Da se naučite TM, potrebujete usposobljenega učitelja ter tečaj. Razlogov je več:

Analiza in opazovanje povečujeta miselno aktivnost

Recimo, da zvečer ne morete zaspati. Nemirno se premetavate po postelji in se ne morete umiriti.

Zato v knjigarni kupite knjigo, ki vam obljublja, da vas bo naučila kako se zvečer postopoma umirite in zaspite.

Prav. Zvečer ležete v posteljo in preberete začetna navodila. Ko se čez nekaj minut zares pojavi nekaj umirjenosti nato odprete oči, prižgete luč in preberete iz knjige, kaj morate zdaj storiti v naslednjem koraku.

Tu je zdaj težava: če se vam v teh prvih minutah ni uspelo umiriti, morate zato najprej v knjigi ugotoviti, katero napako delate. Nato morate iz navodil v knjigi ugotoviti, katerega od nadaljnjih korakov morate zdaj upoštevati, da odpravite to napako. Na ta način se nikoli ne boste umirili.

Če pa ste se v začetku morda vseeno umirili, pa bo vsako odpiranje oči, razmišljanje in branje nadaljnjih navodil uničilo še tisto malo miru, ki ste ga morda pridelali v predhodnem koraku.

Ne morete torej biti pacient v narkozi in kirurg hkrati …

Transcendiranje je zmanjševanje miselne aktivnosti. Začnete na površini, kjer je miselna aktivnost visoka, potem pa se aktivnost postopoma vse bolj in bolj zmanjšuje – vse dokler se popolnoma ne stiša.

Ko se prvič učite transcendiranja, vas učitelj korak za korakom vodi v tišje, bolj umirjene globine vaše zavesti. Na vsakem koraku učenja imate lahko dobesedno tisoč in eno možno izkušnjo. Če bi vi morali analizirati kaj se vam dogaja ter morali razmišljati kako naprej, se miselna aktivnost tako nikoli ne bi umirila.

Zato mora biti učitelj tisti, ki na vsakem koraku učenja razmišlja in analizira kaj je potrebno narediti. Učitelj je tisti, ki vam pove, kaj morate storiti, da se umirjate korak za korakom. Če pa bi vi morali brskati po knjigi za nadaljnje navodilo v skladu z vašo specifično izkušnjo tisti hip, se nikoli ne bi umirili.

Na vsaki točki učenja Transcendentalne meditacije torej obstaja cel kup možnosti, kako naprej – odvisno pač od izkušnje, ki jo ima tečajnik v danem trenutku. Usposobljen učitelj presodi kaj je potrebno storiti, da greste v vsakem naslednjem koraku vedno globlje in globlje. Brez vodstva učitelja se torej ne morete naučiti transcendirati.

Tudi če greste na sproščujočo masažo hrbta, ste vi tisti, ki se uleže, uživa in se potem med masažo postopoma sprosti. Maser pa je tisti, ki dela za vas ter vas počasi umiri in sprosti.

A to ni vse.

Učenje Transcendentalne meditacije namreč ni zgolj mehaničen proces, kjer bi učitelj po nekakšnih algoritmičnih korakih dajal ustrezna navodila in vas tako vodil k vedno večji umirjenosti.

Učitelj vam namreč v postopku učenja tudi pomaga dobiti izkušnjo transcendiranja. Tako kot je potrebna goreča sveča, da prižge drugo svečo, tako je potreben učitelj, ki ima v sebi oživljeno vrednost transcendence, da to izkušnjo prenese na učenca.

Mimogrede, ta trditev ima znanstveno potrditev: raziskave namreč kažejo, da se pri človeku, ki ne meditira, pojavijo podobne fiziološke spremembe kot pri osebi, ki vadi Transcendentalno meditacijo in ima to izkušnjo globoko utrjeno.

Kdo bo popravljal vaše morebitne napake?

Obstaja še tretji razlog, zakaj se Transcendentalno meditacijo ne morete naučiti sami.

Recimo, da se iz CD-ja učite kitajščino. Kdo vas bo popravil, če boste besede narobe izgovarjali?

Brez učitelja boste napake počasi kopičili, ne da bi to sploh opazili. To boste ugotovili šele, ko boste prišli v stik z nekom, ki govori Kitajsko. A takrat bo že prepozno – žal ste se napačne izgovorjave že navadili in jo zabetonirali.

Iz lastne izkušnje – kot zelo izkušen učitelj Transcendentalne meditacije – vam povem, da ljudje prve dni pri vadbi lahko delajo zelo velike napake. Naloga učitelja je, da tekom tečaja te napake prepozna in jih popravi – če je potrebno tudi v individualnem pouku izven regularnega časa tečaja.

Prav tako se lahko zgodi, da ljudje čez nekaj mesecev ali let počasi malo spremenijo svojo vadbo TM – hote ali nehote. Morda na kakšno navodilo počasi pozabijo, morda čez čas v knjigi o drugih vrstah meditacij preberejo kaj drugega in potem svoji vadbi TM kaj dodajo ali odvzamejo, itd.

Možnosti je nešteto. A ko enkrat končate tečaj TM, vam je vedno (brez doplačil!) na voljo učitelj TM, da preveri in popravi vašo vadbo TM.

Postopek učenja

Učenje Transcendentalne meditacije rad primerjam z učenjem vožnje kolesa. Verjetno se še spomnite, kako ste se učili voziti kolo: nekdo vas je držal, vse dokler niste ujeli ravnotežja. Potem vas je pognal, vas malo spustil in spet ujel. To je ponavljal tako dolgo, dokler niste sami vozili. Na začetku še malo vijugasto, potem pa iz dneva v dan vedno bolje.

Podobno je pri učenju Transcendentalne meditacije. Učitelj vas na začetku drži, malo požene, vam pomaga,…  Potem nekaj časa sami meditirate, učitelj vas spet popravi, nato spet požene in vam pomaga, da meditirate sami…

V enournem osebnem učenju tako naredite prve korake v Transcendentalno meditacijo. Tako kot pri učenju vožnje kolesa lahko sicer na začetku vozite malo vijugasto, a vendar vozite sami! Ko pridete domov, še isti dan že meditirate in čutite kako sijajno je to. Z vsakodnevno vajo pa je potem vsak dan vedno bolje.

Vsak dan zapored na tečaju potem učitelj Transcendentalne meditacije preverja vašo vadbo in popravi vaše napake. Vaša meditacija tako iz dneva v dan postaja vedno bolj pravilna in vedno boljša.

Če ste se kdaj sami trudili nekaj naučiti in ste porabili ure in ure, da bi rešili nek problem, ste si zagotovo takrat zaželeli, da bi imeli nekoga, ki bi ga lahko vprašali in rešili problem v nekaj minutah. Točno to dobite, ko se naučite Transcendentalno meditacijo: nekoga, ki ga vedno lahko pokličete in vprašate kako naprej. In to brez dodatnih doplačil.

Urnik tečaja

Transcendentalno meditacijo se naučite na tečaju, ki traja 6 dni, vsak dan po okoli 2 uri. Tečaj je kombinacija individualnega dela ter delavnic v majhni skupini. Tečaj Transcendentalne meditacije je butično delo: vsakega tečajnika je potrebno osebno naučiti veščine transcendiranja, vsak dan spremljati njegove izkušnje ter nenehno korigirati in dopolnjevati njegovo vadbo.

Transcendentalno meditacijo se naučite na tečaju v ATMA centru, Parmova 53 v Ljubljani. Zaradi individualnega dela in zato, da se lahko učitelj posveti tečajnikom, so skupine vedno butično majhne.

1. dan (petek 18h-20h):

Na prvem dnevu tečaja se najprej razloži mehanizem delovanja Transcendentalne meditacije ter dobi praktične napotke za učenje naslednji dan. Sledi še osebni pogovor učitelja z vsakim tečajnikom posebej.

2. dan (sobota, enkrat čez dan, individualni pouk)

Naslednji dan se pričnete praktično učiti Transcendentalno meditacijo. Učenje ni v skupini, temveč individualno in traja dobro uro z vsakim tečajnikom posebej.

V tej prvi praktični uri naredite svoje prve korake v Transcendentalno meditacijo. Podobno kot ste v avtošoli v prvi učni uri prvič začeli voziti po poligonu. Se še spomnite kako dober občutek je bil to? Morda malo nesiguren, a začeli ste sami voziti avto!

Podobno temu tudi na tečaju Transcendentalne meditacije že obvladate osnove. Popoldne lahko zato že sami meditirate doma in že čutite mehko, nežno, a zelo globoko umiritev, ki jo daje samo Transcendentalna meditacija!

3.-5. dan (nedelja-torek, 18h-20:30)

Sedaj že vsak dan samostojno meditirate doma! Vsak dan do torka zvečer učitelj potem redno preverja vaše izkušnje ter pravilnost vadbe. Korigira vaše morebitne napake in razloži številne zelo pomembne praktične stvari, ki jih potrebujete za uspešno vadbo doma.

Vaša vadba tako postaja iz dneva v dan vedno bolj pravilna in sigurna. Učitelj v naslednjem tednu ali dveh nato spremlja vaš napredek ter izkušnje, ko samostojno meditirate doma. Vsaka delavnica se zaključi ob 20h, najpogosteje pa traja do 20:30 zvečer, če je več vprašanj.

6. dan (sreda naslednji teden, 18h-20:30)

Po kakšnem tednu samostojne vadbe nato sledi zaključna delavnica. V tem malo daljšem času samostojne vadbe namreč tečajniki dobijo dodatne izkušnje, ki se jih pojasni (oziroma korigira).

Po približno 2 tednih tako končate tečaj in zdaj lahko samostojno sami vadite Transcendentalno meditacijo.

Kakšni ljudje hodijo na tečaje Transcendentalne meditacije?

Veliko večino predstavljajo visoko izobraženi ljudje srednjih let. Ljudje, ki so že nekaj dosegli v življenju, zdaj pa iščejo še nekaj več. Nekateri želijo odpraviti poklicni stres; nekateri pa preprosto iščejo še boljšo kakovost življenja.

Od vseh poklicev je daleč, daleč največ zdravnikov (verjetno 3x več kot katerega koli drugega poklica…)

Na tečaje prihajajo znani Slovenci in Slovenke, direktorji velikih in manjših podjetij, estradniki, kulturniki, znanstveniki, itd.

Branko Đurić - Đuro, igralec in režiser (intervju v reviji Obrazi 14.2. 2019)

Pred petimi leti sem končal tečaj Transcendentalne meditacije, ki me je nekako naštimala z vesoljem. Tako bolje zveniš, kot kakšen lepo uglašen instrument.

Rollce-Royce med meditacijami:

Poznate urbane zgodbe o tem, da če se pokvari Rolls-Royce, lastniku takoj z helikopterjem pošljejo mehanika?

Značilnost visokokakovostnih, vrhunskih, premijskih izdelkov in storitev je izjemna in popolna skrb za stranke. To je razlika med nakupovanjem v veleblagovnici ali pa v butiku.

Ko končate tečaj Transcendentalne meditacije nikoli ne ostanete sami s svojimi vprašanji. Vedno se lahko obrnete na učitelja TM in brez dodatnih doplačil pridete na:

  • Osebna svetovanja
  • Osebna preverjanja pravilnosti vadbe meditacije
  • Obnovitev predavanj tečaja Transcendentalne meditacije (razen osebnega učenja TM)
  • Vsakomesečne obnovitvene delavnice ter predavanja, kar vam pomaga vzdrževati pravilno in redno vadbo

Nikjer drugje ni za vas tako dobro poskrbljeno za oskrbo po tečaju. Povsod drugje boste namreč za individualne dodatne ure, delavnice ali pa za ponovno udeležbo na predavanjih tečaja morali plačati. Edinole pri Transcendentalni meditaciji pa je za vas med in po tečaju popolnoma poskrbljeno in nimate nobenih dodatnih stroškov za tovrstno oskrbo!

S tečajem Transcendentalne meditacije torej ne dobite samo učenje TM, temveč tudi redno vzdrževanje pravilnosti vaše meditacije. Verjemite mi, to je izjemno dragocena stvar – varen občutek, da vedno lahko pridete obnoviti svoje znanje in pravilnost meditiranja, pa vam zato ni treba nič dodatno plačati.

Tanja Ribič, igralka

Ena izmed najboljših naložb v mojem življenju je bila tečaj Transcendentalne meditacije. Naučila sem se, kaj sploh je meditacija… Meditacija je umirjanje možganov, s katero si duša in posledično telo vsaj malo odpočijeta. (intervju v reviji Bodi Eko)

Nekatere stvari so preprosto vredne svoje cene

Meditacija je nekaj, kar vam bo služilo mnogo let ali celo desetletij. Transcendentalna meditacija ni najcenejša meditacija, je pa zagotovo najboljša. Že po nekaj mesecih razlike v ceni sploh ne boste opazili več. Vse kar bo ostalo, bo le še veselje in zadovoljstvo ob uporabi metode, ki vam bo odlično služila leta in desetletja…

Na ceno tečaja TM ne glejte kot na strošek, temveč kot investicijo, ki vam bo omogočila mnogo boljše življenje. Meditacija ni kot mobitel, ki ga zamenjate na vsakih nekaj let. Meditacija je nekaj, kar vam bo služilo celo življenje. Zato je pomembno, da imate metodo, ki je preverjena, priznana in zelo učinkovita.

Takšna je Transcendentalna meditacija: o njej je bilo po vsem svetu opravljenih že preko 600 raziskav!

Cena tečaja Transcendentalne meditacije, vključno s celotno oskrbo po tečaju (kar vam skozi leta vzdržuje pravilno vadbo Transcendentalne meditacije ter najboljše učinke) znaša 468 EUR.

Če boste zaradi vadbe Transcendentalne meditacije popili le eno kavo manj na dan (ker boste imeli več energije), si boste samo s to malo spremembo že prej kot v enem letu povrnili strošek tečaja TM! Kaj šele z vsemi ostalimi dobrobitmi, ki jih daje Transcendentalna meditacija…

Ker je zelo priporočljiva, da v družini meditirata oba – mož in žena – se ju zato z nižjo ceno spodbuja, da gresta na tečaj oba hkrati (ali pa v razmaku največ enega meseca). Za zakonski par je tako cena le 366 EUR na osebo (če gresta na tečaj skupaj). To ni nekakšen skupinski popust za več oseb (npr. za dva prijatelja, sodelavca itd.), temveč spodbuda za moža in ženo, da gresta skupaj na tečaj, saj je zelo priporočljivo, da meditirata oba zakonca v družini, ne pa samo eden.

Možno je tudi plačilo na obroke (2-3).

Za brezposelne, dijake (do 18. leta), študente (do 25. leta) ter upokojence je cena tečaja TM 366 EUR.

Podroben cenik (za več družinskih članov, otroke, itd.) najdete na tej povezavi.

Transcendentalna meditacija je v tujini in v Sloveniji registrirana blagovna znamka. V Sloveniji je nacionalni nosilec licence za poučevanje Transcendentalne meditacije Združenje ZMVZS (ki potem vsako leto podaljša licenco za poučevanje ustreznim učiteljem; dr. Andrej Rus je sicer predsednik Združenja ZMVZS ter nacionalni direktor mednarodne TM organizacije za področje Slovenije.

Ker je učenje Transcendentalne meditacije individualizirano, je velikost skupine omejena. To pomeni, da se vam bo učitelj med in po tečaju zares lahko individualno posvetil, kar je pomembno za uspešno učenje Transcendentalne meditacije.

Marjan Ogorevc, terapevt in pisec; v svoji knjigi 'Spreminjamo sebe, spreminjamo svet' (2017):

Zadnja stopnja meditacije je učinkovita, ko presežemo svoje stanje zavesti in ne čutimo več ničesar… To je stanje blaženosti, je čista zavest, ko nam je vse jasno. V takem stanju lahko vztrajamo ure in ure – ali pa le trenutek. To je transcendenca. To je pravo stanje zavesti in z njim izboljšujemo svoje sposobnosti… Hitreje se regeneriramo in imunski sistem ter celoten organizem bistveno boljše delujeta.

Kraljica meditacij

Transcendiranje je izjemno delikaten in nežen postopek. Je najbolj dragocena stvar, ki se jo boste kadar koli naučili. Zato se je potrebno transcendiranja učiti v osebnem pouku, v katerem učitelj poskrbi za to, da se po korakih naučite pravilno meditirati. Nato učitelj v začetku še vsak dan spremlja kako vam gre, vas usmerja in popravlja vaše morebitne napake.

Tečaj Transcendentalne meditacije je tako sestavljen iz individualnega dela ter skupinskih delavnic (6 dni, vsak dan si vzemite približno 2 uri časa).

Po tečaju lahko brez nadaljnjih doplačil vedno ponovno obnovite predavanja tečaja Transcendentalne meditacije (razen individualnega učenja TM).

Za zagotavljanje pravilnosti vadbe imate v ceno vključene tudi vsakomesečne obnovitvene delavnice ter osebna svetovanja (vse brez doplačil).

Če je tekom tečaja potrebno z vami dodatno individualno delo ali nadomestni termini, vam za to prav tako ni treba doplačati.

Tečajnina je torej all-inclusive in vam omogoča, da se med in po tečaju počutite varno in povsem brez skrbi, saj veste, da bo za vas res dobro poskrbljeno.

Ko izbirate meditacijo zase, se ne ozirajte preveč na ceno. Kajti, če se boste odločili samo na osnovi cene, se boste zagotovo narobe odločili. Meditacije namreč ne “kupujete” za mesec ali dva, temveč za več let, oz. za celo življenje.

Jožica Maučec Zakotnik, dr. medicine, dvakratna državna sekretarka Ministrstva za zdravje in bivša direktorica centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na Nacionalnem Inštitutu za javno zdravje:

Vsako jutro… izvajam 20 minut Transcendentalne meditacije (TM) ter popoldne, zvečer ponovno Transcendentalno meditacijo. To me umirja, me naredi bolj ozaveščeno, bolj prisotno, zdi se mi, da mi pomaga osmisliti bivanje in delovanje, me naredi bolj strpno. Tudi sicer se mi zdi, da to početje močno vpliva na mojo učinkovitost, jo poveča in poglablja moje dojemanje vsega okrog mene. To bi res priporočala tudi drugim. Redno izvajanje TM dokazano znižuje zvišan krvni tlak, vpliva pa ugodno na številna druga stanja, zmanjšuje stres, depresijo, agresijo, metabolne motnje. Transcendentalno meditacijo bi morali predpisovati kar na recept! Koristilo bi tudi, če bi jo uvedli v šole. To se dogaja že v marsikateri državi. (intervju v reviji Ona)

Bi se radi naučili Transcendentalno meditacijo?

Za tečaj se lahko v eni minuti prijavite s klikom na spodnji gumb, ali pa po telefonu 051 30 39 39.

Želim se naučiti umiriti

Bi radi izvedeli več o Transcendentallni meditaciji?

Želite biti avtomatično obveščeni o prihodnjih terminih tečajev?

Vsakih 7 dni lahko po e-pošti brezplačno prejmete zelo zanimiva kratka gradiva, na katera boste nestrpno čakali. V njih boste izvedeli več o meditaciji, osebnostni rasti in duhovnem razvoju, ki jih sicer ne boste mogli prebrati nikjer drugje!

Pošljite mi gradiva