Zapri

Lahka. Prijetna. Rezultati takoj.

Kaj je Transcendentalna meditacija?

Transcendentalna meditacija je zelo posebna vrsta meditacije, ki se po načinu vadbe, izkušnji ter učinkih močno loči od katere koli druge meditacije. Je edina meditacija, ki dokazano že takoj na začetku in pa sistematično povzroči izkušnjo izjemno globoke umirjenosti ter zelo urejenega delovanja fiziologije, stanje transcendence.

Ravno zato je Transcendentalna meditacija eden od daleč najbolj učinkovitih načinov odstranjevanja posledic stresa ter izjemno učinkovita in raziskana metoda osebnostne rasti. Številne raziskave kažejo, da je po učinkih 300-500% močnejša od ostalih metod!

Je edina meditacija, ki je medicinsko priznana kot učinkovita: v ZDA jo lahko zdravniki uradno priporočajo svojim pacientom.

Ameriško ministrstvo za zdravje ter ameriško ministrstvo za obrambo sta v zadnjih 25 letih namenila že skoraj 30 milijonov USD za raziskave te zelo učinkovite naravne metode. V svoje programe so zaradi njene velike raziskanosti in dokazane učinkovitosti Transcendentalno meditacijo sprejele številne vlade po vsem svetu (v vojsko, zapore, policijo, šole…).

mag. Igor Pirnat, član uprave, SID-Prva kreditna zavarovalnica d.d.

TM mi je že takoj na začetku postala všeč predvsem zaradi njene enostavnoti izvajanja, kjer je osnovi moto, da se ne dela nič na silo in z naprezanjem uma v smislu ukaza možganom naj nehajo misliti. Vse je popolnoma enostavno in ko to enostavnost osvojiš tudi v navadi, komaj čakaš, da spet napoči čas za meditacijo.

Začel sem opažati učinke kot so npr. večja sproščenost, manjša napetost ter razdražljivost, večja energija in tudi regeneracija energije, večja aktivnost,… Kar se je prej zdelo težko in neizvedljivo, je postalo lahko in izvedljivo; skratka, večja umirjenost in lahkotnost bivanja. (izjava v reviji BEEP – Planet GV)

Kako se loči od ostalih vrst meditacij?

Obstajajo trije osnovni principi umiritve misli:

 • Koncentracija, fokus, zbranost: človek poskuša umiriti pozornost tako, da jo nenehno vrača na nekaj (dihanje, poskuša izprazniti glavo, se osredotočiti na nekaj, držati nek telesni položaj, kontrolirati dihanje, vizualizirati… sem spada verjetno 80% metod)
 • Odprto spremljanje: človek se trudi kultivirati in vzdrževati nereaktiven odnos nepristranega opazovalca (mindfulness-čuječnost, Zazen, ipd.)
 • Transcendiranje: človek prične med Transcendentalno meditacijo prične izkušati vse bolj subtilna stanja zavesti, vse dokler ne transcendira (gre onkraj) tudi najfinejše miselne aktivnosti ter izkusi stanje čiste zavesti – stanje mirne notranje budnosti, brez kakršnega koli specifičnega objekta izkušnje.

Pri teh treh osnovnih vrstah meditacij se pojavijo tri povsem različne vrste notranjega miru. Prav tako se pri vsaki od njih pojavijo tudi tri povsem različne vrste EEG valov. Možgani pri vsaki od teh treh vrst meditacij torej delujejo povsem drugače, zato so tudi dolgoročni učinki različnih vrst meditacij drugačni.

Raziskave kažejo, da od vseh vrest meditacij ravno Transcendentalna meditacija povzroči daleč najglobljo umirjenost. Edinole transcendiranje namreč povzroči novo glavno stanje zavesti ter izjemno močne in blagodejne nevrofiziološke spremembe.

Pri ostalih dveh kategorijah meditacij pa izkušnje še vedno sodijo v okvir običajnih stanj zavesti, fiziološke spremembe pa niso tako močne kot so pri Transcendentalni meditaciji.

Ker se edinole pri Transcendentalni meditaciji pojavi novo, višje glavno stanje zavesti, so zato pri Transcendentalni meditaciji dolgoročni učinki (izboljšanje zdravja, zmanjšanje stresa, osebnostni razvoj, izboljšanje delovanja možganov…) nekajkrat večji kot pri kateri koli drugi vrsti meditacije.

Marjan Ogorevc, terapevt in pisec; v svoji knjigi 'Spreminjamo sebe, spreminjamo svet' (2017):

Z različnimi vrstami meditacije urejamo pri sebi določene težave ali pa si pomagamo pri neki nalogi – lahko izboljšujemo osredotočenost in zbranost, lahko smo opazovalci, tako si izboljšujemo percepcijo in zaznavanje okolja. S transcendentalno meditacijo presegamo stanje zavesti in vstopamo v absolutno božansko. V tem primeru bomo vse opravili bolje. Naj to ponazorim s prispodobo s sekiro: v prvih dveh meditacijah se naučimo uporabljati sekiro, v zadnji meditaciji pa jo nabrusiti.

Umirite se kjerkoli in kadarkoli

Transcendentalno meditacijo vadimo udobno sede z zaprtimi očmi. Ni vam torej treba sedeti v nekih neudobnih, nenavadnih položajih. Za vadbo ne potrebujete posebnega prostora ali okoliščin.

Zato je Transcendentalna meditacija zelo praktična, saj jo lahko izvajate praktično kjerkoli lahko udobno sedite in vas nihče (fizično) ne moti: tudi na vlaku, v čakalnici, v parku, v avtu…

Pri Transcendentalni meditaciji ni treba meditirati eno uro, da se umirite. Umiritev se namreč pojavi takoj. Navadno jo vadimo dvakrat dnevno po 15-20 minut:

 • zjutraj, da se osvežite, razbistrite in napolnite z energijo
 • pozno popoldne ali proti večeru, da odpravite stres, utrujenosti in napetosti, ki ste jih nabrali čez dan.

Da bi se jo naučili in vadili, vam ni potrebno spremeniti prehrane, življenjskih navad ali filozofije.

Naučite se je na tečaju, ki traja 6 dni. Zato je zelo primerna za vse, ki nimate veliko časa in za praktične ljudi, ki imajo radi hitre in merljive rezultate.

Transcendentalna meditacija da izkušnjo izjemno globoke umirjenosti duha in telesa

Dr. Peter Čeferin, odvetnik (intervju v reviji Zarja, 4.9. 2018)

Včasih sem se ukvarjal s Transcendentalno meditacijo in sem se usedel v kot za dvajset minut, imel sem mantro in sem se popolnoma pomiril. Potem sem na to mantro in meditacijo popolnoma pozabil. Po več letih pa sem bil zadnjič v neki krizi in naenkrat sem se spomnil mantre: šel sem v kot, ponavljal mantro in po dvajsetih minutah sem bil spet lahek.

Kaj izkusimo med Transcendentalno meditacijo?

Med Transcendentalno meditacijo na zelo prijeten in nenaporen način izkusimo vedno tišje, mirnejše globine zavesti. Misli se umirijo, skrbi pa postopoma izginejo. Pojavi se nežna, mehka, prijetna izkušnja notranje umirjenosti. Misli postanejo blage in nemoteče.

To mirno, svetlo in sladko stanje je stanje moči, intuicije, idej in ustvarjalnosti. Je stanje notranje sreče in zadovoljstva. Je stanje ravnovesja, ko je vse prav. Je stanje mirne budnosti.

Če imate ta notranji mir, imate vse: zdravje, prijatelje, srečo in uspeh. Če pa ga nimate, ste lahko morda bogati, a v resnici nimate ničesar, saj ste znotraj prazni.

Tudi druge vrste meditacij sicer lahko dajo nek občutek sproščenosti. A raziskave kažejo, da je pri TM sprostitev bistveno globlja, predvsem pa izkustveno povsem drugačna. TM je namreč edina metoda, ki takoj in sistematično da izkušnjo transcendiranja in transcendence.

Transcendenca

Transcendenca je čudovito stanje absolutne umirjenosti. Je stanje onkraj aktivnosti, onkraj razmišljanja, onkraj občutenja. Je stanje onkraj časa in prostora. Je stanje brez skrbi, strahu, bolezni in nemira. Je globoki mir, ki zdravi dušo in telo.

Je vaše notranje jedro miru, ravnovesja, energije, ustvarjalnosti in sreče. Tisočletja je to stanje veljalo za vrhunsko duhovno, mistično izkušnjo.

V preteklosti so tradicionalno vedno obstajale različne meditacije za široke množice. Transcendiranje pa je veljalo za vrhunsko, najvišjo obliko meditacije – nekaj, kar ni bilo dostopno vsem. Stanje transcendence je veljalo za vrhunsko izkušnjo – za diamant, ki ni dostopen vsakomur.

Tehnike transcendiranja so zato mojstri skrbno čuvali in niso bile na voljo vsakomur, ki se je želel naučiti meditirati. Znanje o transcendiranju je bilo tako vedno namenjeno le izbranim, preizkušenim učencem.

V starih časih je zato učenec preko raznih preizkusov moral najprej dokazati, da je pripravljen na to vrhunsko znanje. Šele potem se je lahko naučil najvišjo obliko meditacije – transcendiranje.

Tudi danes mora človek preskočiti nekaj ovir, da pride do tega znanja, ki je včasih veljal za kronski dragulj znanja o meditaciji. Večina teh ovir je pravzaprav na strani samega tečajnika (nima časa, zdi se mu predrago, ga ne zanima…). Če se človeku pojavijo zanj neke nepremostljive ovire, je to selekcijo že v samem začetku pravzaprav opravil kar sam.

Izvor Transcendentalne meditacije

Transcendentalno meditacijo je iz Indije prinesel na Zahod Mahariši Maheš Jogi, eden od najbolj znanih učiteljev meditacije na svetu

Za mnoge je bilo zato veliko presenečenje, ko je v 1950-tih letih Mahariši Maheš Jogi naredil Transcendentalno meditacijo široko dostopno. Mahariši je namreč trdil, da je transcendenca notranje bistvo vsakega človeka, zato ni razloga, da bi to notranje jedro ostajalo skrito in dostopno le peščici izbrancev.

Izkušnja transcendence je namreč najbolj zdravilna izkušnja v vsem vesolju. Obogati prav vsa področja življenja: odpravi stres, bolezni, naredi boljšega človeka in boljšo družbo. Zato je dobra za vsakogar – če je le pripravljen iti preko nekaj svojih subjektivnih ovir in nekaj narediti za to, da se nauči transcendirati.

Transcendiranje vam da mir, srečo, zdravje, moč, odločnost. Razvije intuicijo ter inspiracijo. Zmanjša negativna čustva (jezo, tesnobo, žalost…). Poveča vam fokus, energijo in notranjo moč. Transcendiranje  je najbolj prijetna in hkrati tudi najbolj koristna izkušnja, ki jo lahko imate v življenju. Nič drugega se ne more primerjati z njo.

Kako se TM loči od običajne sprostitve?

Pogosto ljudje rečejo, da ne rabijo meditirati, saj je dovolj, da počivajo z zaprtimi očmi. Včasih celo kdo reče, da Transcendentalna meditacija ne more biti kaj dosti drugačna od navadne relaksacije in zato res ni potrebe po nekakšnem drugačnem umirjanju s pomočjo TM.

Toda, številne raziskave kažejo, da to ne drži. Med Transcendentalno meditacijo se namreč pojavi povsem drugačna vrsta počitka. Ta je po subjektivni izkušnji, fizioloških spremembah ter učinkih bisteno drugačen od navadne relaksacije.

Pred par leti je avstralska televizija ABC v oddaji Catalyst predstavila Transcendentalno meditacijo. Novinarka se med drugim vpraša, ali je Transcendentalna meditacija pravzaprav sploh kaj drugačna od navadnega počitka z zaprtimi očmi?

Da bi to ugotovila, se s TV ekipo odpravi na Institut za raziskovanje možganov in duševnosti Univerze v Sydneyu, Avstralija. Tam ekipa posname meritev EEG, ko oseba najprej počiva z zaprtimi očmi in nato še meditira.

Izkaže se, da se med počitkom z zaprtimi očmi pojavijo alfa valovi samo v zatilnem delu, kar je običajno kadar človek počiva z zaprtimi očmi.

Med Transcendentalno meditacijo pa se alfa valovi – povsem nepričakovano – pojavijo po celi možganski skorji. Še posebej je nevrofiziologa dr. Kempa presenetilo, da so se alfa valovi pojavili celo v čelnem režnju, česar doslej še nikoli ni izmeril.

To je stanje, ki se pojavi samo med Transcendentalno meditacijo. To zelo zdravilno in regenerativno stanje se v običajni relaksaciji ne pojavi.

Na koncu tako novinarka vpraša nevrofiziologa dr. Kempa: “Torej je počitek z zaprtimi očmi očitno drugačen od vadbe Transcendentalne meditacije?”

Dr. Andrew Kemp, nevrofiziolog, ji vidno presenečen odgovori: “Da, absolutno. To je prvič, da vidim kaj takšnega…”

Oglejte si kratek izrezek iz te oddaje (1 minuta 36 sekund):

https://youtu.be/jh1NdaQHPBw

Mnogo globlja od navadnega počitka ali drugih meditacij

Raziskave kažejo, da je Transcendentalna meditacija edina meditacija, ki takoj povzroči stanje bistveno drugačno od običajnega počitka z zaprtimi očmi. Vse ostale meditacije pa tipično ustvarijo zgolj variacije ali pa bolj izražena stanja običajnih stanj zavesti.

Na ravni telesa se tako pojavijo zelo zanimive spremembe, ki jih pri običajnem počitku ali pa pri drugih meditacijah ni:

 • alfa-1 valovi po vsej možganski skorji, predvsem v čelnem režnju: daje notranji mir, uravnoteženost, večjo sposobnost učenja in procesiranja informacij
 • izjemno usklajeno in zelo učinkovito delovanje možganov (EEG koherenca): to poveča IQ, spomin, sposobnost reševanja problemov, učni uspeh in ustvarjalnost
 • povečana prekrvavitev možganov: možgani prejmejo več hranil in kisika
 • zmanjšana raven kortizola (hormona stresa): odpravi stres in poveča odpornost na stres
 • povečana raven serotonina (hormona sreče): odpravlja depresivnost, poveča zadovoljstvo
 • izjemno globok telesni počitek, globlji kot pri kateri koli drugi metodi: najučinkoviteje odstrani utrujenost, strese in napetosti. Regenerira duha in telo. Opravlja bolezni.

Fiziološke spremembe med vadbo Transcendentalne meditacije so ravno obratne tistim, ki se pojavijo kadar je človek pod stresom. Zato je Transcendentalna meditacija najbolj učinkovita metoda za odpravljanje posledic stresa. Kot kažejo raziskave, je pri tem učinkovitejša od česarkoli drugega!

Martina Reberšek, dr. med., specialistka internistične onkologije na Onkološkem institutu v Ljubljani:

V vsakodnevnem življenju se spremembe ob vadbi Transcendentalne meditacije hitro pokažejo, najprej predvsem večja umirjenost. Z leti vadbe pa lahko iz osebnih izkušenj potrdim, da se izboljša psihofizična stabilnost, stabilnost v razmišljanju, razlikovanju v tem, kaj je v življenju pomembno; izboljša se spomin, koncentracija, lažje se učim, izboljša se samopodoba in samozavest, izboljša se zdravje, vitalnost, človek je bolj pozitivno naravnan in srečen.

Okusite transcendenco: čudovito stanje miru, sreče in zdravja

Med Transcendentalno meditacijo pa se pojavi stanje, ki je povsem drugačno kot takrat kadar počivate, dremate, spite ali izvajate kakšno drugo meditacijo. Raziskave kažejo, da se samo med Transcendentalno meditacijo takoj pojavi zelo posebno stanje mirne notranje budnosti, ravnovesja, odsotnosti skrbi in izjemne urejenosti.

Nedavne raziskave kažejo, da imajo vrhunsko uspešni ljudje (vrhunski športniki, vrhunsko uspešni poslovneži, vrhunski glasbeniki) podobno delovanje možganov, kot ga daje Transcendentalna meditacija: več alfa valov in bolj urejeno delovanje možgano.

Transcendentalna meditacija dokazano razvija ravno tovrstno zelo učinkovito delovanje možganov, kot ga imajo vrhunsko uspešni ljudje. To je med drugim praktična vrednost transcendence: da obogati vaše življenje in ga dvigne na povsem novo raven. Nobena druga stvar, ki jo kupite ali pa veščina, ki se jo naučite, se ne more primerjati s tem!