Close

Tečaj Transcendentalne meditacije:

Seznam terminov 6-dnevnega tečaja, s pričetkom:

Če ste v petek zvečer ali čez vikend zasedeni, lahko prva dva dneva tečaja opravite v četrtek in petek dopoldne (navedite to v prijavnici).

Če imate težavo z udeležbo na posameznem dnevu tečaja, lahko to nadomestite individualno, brez doplačil!

Če imate težavo z udeležbo na prvem, pripravljalnem dnevu tečaja, lahko to pripravljalno predavanje opravite tudi nekaj dni prej, online.


NOVO! ONLINE TEČAJ:  Če vam je tako lažje, lahko celotni tečaj (razen osebnega učenja meditacije, ki traja 1 uro – osebno učenje meditacije torej še vedno opravite fizično, ne pa online!) naredite na daljavo, online. V tem primeru je datum tečaja stvar dogovora in ni vezan na objavljene datume rednih tečajev. Cena online tečaja je enaka kot cena tečaja v skupini (čeprav ste sami ali pa le s samo še 2-4 drugimi udeleženci onilne). Za več informacij o online verziji tečaja TM pokličite 041 675783 (dr. Andrej Rus).Lokacija tečaja:
ATMA center, Parmova 53 Ljubljana. S parkiranjem ni težav (tu so napotki), pred stavbo pa je LPP št.14.

Podroben urnik tečaja Transcendentalne meditacije poglejte na tej povezavi.

Za prijavo na tečaj Transcendentalne meditacije izpolnite kratko prijavnico na tej povezavi.

Se lahko Transcendentalno meditacijo naučim sam, iz knjige ali videa?

Ne, ne bo šlo. Da se naučite TM, potrebujete usposobljenega učitelja ter tečaj. Razlogov je več:

 

Analiza in opazovanje povečujeta miselno aktivnost

Recimo, da zvečer ne morete zaspati. Nemirno se premetavate po postelji in se ne morete umiriti.

Zato v knjigarni kupite knjigo, ki vam obljublja, da vas bo naučila, kako se zvečer postopoma umirite in zaspite.

Prav. Zvečer ležete v posteljo in preberete začetna navodila. Ko se čez nekaj minut zares pojavi nekaj umirjenosti nato odprete oči, prižgete luč in preberete iz knjige, kaj morate zdaj storiti v naslednjem koraku.

Tu je zdaj težava: če se vam v teh prvih minutah ni uspelo umiriti, morate zato najprej v knjigi ugotoviti, katero napako delate. Nato morate iz navodil v knjigi ugotoviti, katerega od nadaljnjih korakov morate zdaj upoštevati, da odpravite to napako. Na ta način se nikoli ne boste umirili.

Če pa ste se v začetku morda vseeno umirili, pa bo vsako odpiranje oči, razmišljanje in branje nadaljnjih navodil uničilo še tisto malo miru, ki ste ga morda pridelali v predhodnem koraku.

Ne morete torej biti pacient v narkozi in kirurg hkrati …

Transcendiranje je zmanjševanje miselne aktivnosti. Začnete na površini, kjer je miselna aktivnost visoka, potem pa se aktivnost postopoma vse bolj in bolj zmanjšuje – vse dokler se popolnoma ne stiša.

Ko se prvič učite transcendiranja, vas učitelj korak za korakom vodi v tišje, bolj umirjene globine vaše zavesti. Na vsakem koraku učenja imate lahko dobesedno tisoč in eno možno izkušnjo. Če bi vi morali analizirati kaj se vam dogaja ter morali razmišljati kako naprej, se miselna aktivnost tako nikoli ne bi umirila.

Zato mora biti učitelj tisti, ki na vsakem koraku učenja razmišlja in analizira kaj je potrebno narediti. Učitelj je tisti, ki vam pove, kaj morate storiti, da se umirjate korak za korakom. Če pa bi vi morali brskati po knjigi za nadaljnje navodilo v skladu z vašo specifično izkušnjo tisti hip, se nikoli ne bi umirili.

Na vsaki točki učenja Transcendentalne meditacije torej obstaja cel kup možnosti, kako naprej – odvisno pač od izkušnje, ki jo ima tečajnik v danem trenutku. Usposobljen učitelj presodi kaj je potrebno storiti, da greste v vsakem naslednjem koraku vedno globlje in globlje. Brez vodstva učitelja se torej ne morete naučiti transcendirati.

Tudi če greste na sproščujočo masažo hrbta, ste vi tisti, ki se uleže, uživa in se potem med masažo postopoma sprosti. Maser pa je tisti, ki dela za vas ter vas počasi umiri in sprosti.

A to ni vse.

Učenje Transcendentalne meditacije namreč ni zgolj mehaničen proces, kjer bi učitelj po nekakšnih algoritmičnih korakih dajal ustrezna navodila in vas tako vodil k vedno večji umirjenosti.

Učitelj vam namreč v postopku učenja tudi pomaga dobiti izkušnjo transcendiranja. Tako kot je potrebna goreča sveča, da prižge drugo svečo, tako je potreben učitelj, ki ima v sebi oživljeno vrednost transcendence, da to izkušnjo prenese na učenca.

Mimogrede, ta trditev ima znanstveno potrditev: raziskave namreč kažejo, da se pri človeku, ki ne meditira, pojavijo podobne fiziološke spremembe kot pri osebi, ki vadi Transcendentalno meditacijo in ima to izkušnjo globoko utrjeno.

Kdo bo popravljal vaše morebitne napake?

Obstaja še tretji razlog, zakaj se Transcendentalno meditacijo ne morete naučiti sami.

Recimo, da se iz CD-ja učite kitajščino. Kdo vas bo popravil, če boste besede narobe izgovarjali?

Brez učitelja boste napake počasi kopičili, ne da bi to sploh opazili. To boste ugotovili šele, ko boste prišli v stik z nekom, ki govori Kitajsko. A takrat bo že prepozno – žal ste se napačne izgovarjave že navadili in jo zabetonirali.

Iz lastne izkušnje – kot zelo izkušen učitelj Transcendentalne meditacije – vam povem, da ljudje prve dni pri vadbi lahko delajo zelo velike napake. Naloga učitelja je, da tekom tečaja te napake prepozna in jih popravi – če je potrebno tudi v individualnem pouku izven regularnega časa tečaja.

Prav tako se lahko zgodi, da ljudje čez nekaj mesecev ali let počasi malo spremenijo svojo vadbo TM – hote ali nehote. Morda na kakšno navodilo počasi pozabijo, morda čez čas v knjigi o drugih vrstah meditacij preberejo kaj drugega in potem svoji vadbi TM kaj dodajo ali odvzamejo, itd.

Možnosti je nešteto. A ko enkrat končate tečaj TM, vam je vedno (brez doplačil!) na voljo učitelj TM, da preveri in popravi vašo vadbo TM.

narekovaj

Martina Reberšek, dr. med., specialistka internistične onkologije na Onkološkem institutu v Ljubljani:

“V vsakodnevnem življenju se spremembe ob vadbi Transcendentalne meditacije hitro pokažejo, najprej predvsem večja umirjenost. Z leti vadbe pa lahko iz osebnih izkušenj potrdim, da se izboljša psihofizična stabilnost, stabilnost v razmišljanju, razlikovanju v tem, kaj je v življenju pomembno; izboljša se spomin, koncentracija, lažje se učim, izboljša se samopodoba in samozavest, izboljša se zdravje, vitalnost, človek je bolj pozitivno naravnan in srečen.”

Postopek učenja

Učenje Transcendentalne meditacije rad primerjam z učenjem vožnje kolesa. Verjetno se še spomnite, kako ste se učili voziti kolo: nekdo vas je držal, vse dokler niste ujeli ravnotežja. Potem vas je pognal, vas malo spustil in spet ujel. To je ponavljal tako dolgo, dokler niste sami vozili. Na začetku še malo vijugasto, potem pa iz dneva v dan vedno bolje.

Podobno je pri učenju Transcendentalne meditacije. Učitelj vas na začetku drži, malo požene, vam pomaga,… Potem nekaj časa sami meditirate, učitelj vas spet popravi, nato spet požene in vam pomaga, da meditirate sami…

V enournem osebnem učenju tako naredite prve korake v Transcendentalno meditacijo. Tako kot pri učenju vožnje kolesa lahko sicer na začetku vozite malo vijugasto, a vendar vozite sami! Ko pridete domov, še isti dan že meditirate in čutite, kako sijajno je to. Z vsakodnevno vajo pa je potem vsak dan vedno bolje.

Vsak dan zapored na tečaju potem učitelj Transcendentalne meditacije preverja vašo vadbo in popravi vaše napake. Vaša meditacija tako iz dneva v dan postaja vedno bolj pravilna in vedno boljša.

Če ste se kdaj sami trudili nekaj naučiti in ste porabili ure in ure, da bi rešili nek problem, ste si zagotovo takrat zaželeli, da bi imeli nekoga, ki bi ga lahko vprašali in rešili problem v nekaj minutah. Točno to dobite, ko se naučite Transcendentalno meditacijo: nekoga, ki ga vedno lahko pokličete in vprašate kako naprej. In to brez dodatnih doplačil.

narekovaj

Nevenka Šubelj, finance, Petrol d.d.:

“Transcendentalna meditacija mi pomeni preprost način, da se popoldne, ko pridem iz naporne in stresne službe, umirim, sprostim in najdem čas le zase. Če TM izboljša tudi človekovo osebnost, je to samo še dodatna dobra stran. Dejstvo pa je, da se mi med meditacijo večkrat porodijo tudi zelo dobre ideje.” (izjava v reviji Azimut, UniCredit Bank, jesen 2013)

Kakšni ljudje hodijo na tečaje Transcendentalne meditacije?

Veliko večino predstavljajo visoko izobraženi ljudje srednjih let. Ljudje, ki so že nekaj dosegli v življenju, zdaj pa iščejo še nekaj več. Nekateri želijo odpraviti poklicni stres; nekateri pa preprosto iščejo še boljšo kakovost življenja.

Od vseh poklicev je daleč, daleč največ zdravnikov (verjetno 3x več kot katerega koli drugega poklica…)

Na tečaje prihajajo znani Slovenci in Slovenke, direktorji velikih in manjših podjetij, estradniki, kulturniki, znanstveniki, itd.

narekovaj

Jaka Lah, igralec (MGL)

“Največja razlika, ki jo občutim že po dobrem tednu rednih TM meditacij, je občutek, da svoj razum prehitevam z (telesno) akcijo, ki je 100-krat bolj pravilna, kot bi jo splaniral oziroma ‘omejil’ razum.”

Nekatere stvari so preprosto vredne svoje cene

Meditacija je nekaj, kar vam bo služilo mnogo let ali celo desetletij. Transcendentalna meditacija ni najcenejša meditacija, je pa zagotovo najboljša. Že po nekaj mesecih razlike v ceni sploh ne boste opazili več. Vse kar bo ostalo, bo le še veselje in zadovoljstvo ob uporabi metode, ki vam bo odlično služila leta in desetletja…

Na ceno tečaja TM ne glejte kot na strošek, temveč kot investicijo, ki vam bo omogočila mnogo boljše življenje. Meditacija ni kot mobitel, ki ga zamenjate na vsakih nekaj let. Meditacija je nekaj, kar vam bo služilo celo življenje. Zato je pomembno, da imate metodo, ki je preverjena, priznana in zelo učinkovita.

Takšna je Transcendentalna meditacija: o njej je bilo po vsem svetu opravljenih že okoli 700 raziskav!

Cena tečaja Transcendentalne meditacije vključno s celotno oskrbo po tečaju (kar vam skozi leta vzdržuje pravilno vadbo Transcendentalne meditacije ter najboljše učinke) znaša 534 EUR (cena je za fizične osebe, 22% DDV je vključen).

Če boste zaradi vadbe Transcendentalne meditacije popili le eno kavo manj na dan (ker boste imeli več energije), si boste samo s to malo spremembo že prej kot v enem letu povrnili strošek tečaja TM! Kaj šele z vsemi ostalimi dobrobitmi, ki jih daje Transcendentalna meditacija…

Ker je zelo priporočljiva, da v družini meditirata oba – mož in žena – se ju zato z nižjo ceno spodbuja, da gresta na tečaj oba hkrati (ali pa v razmaku največ enega meseca). Za zakonski par je tako cena le 428 EUR na osebo (če gresta na tečaj skupaj; cena je za fizične osebe, 22% DDV je vključen). To NI nekakšen skupinski popust za več oseb (npr. za dva prijatelja, sodelavca itd.) temveč spodbuda za moža in ženo, da gresta skupaj na tečaj, saj je zelo priporočljivo, da meditirata oba zakonca v družini, ne pa samo eden.

Možno je tudi plačilo na obroke (2-3).

Za brezposelne, dijake (do 18. leta), študente (do 25. leta) ter upokojence je cena tečaja TM 426 EUR (22% DDV je vključen).

Podroben cenik (za več družinskih članov, otroke, pravne osebe, itd.) najdete na tej povezavi.

 

Transcendentalna meditacija je v tujini in v Sloveniji registrirana blagovna znamka. V Sloveniji je nacionalni nosilec licence za poučevanje Transcendentalne meditacije Združenje ZMVZS (ki potem vsako leto podaljša licenco za poučevanje ustreznim učiteljem; dr. Andrej Rus je sicer predsednik Združenja ZMVZS ter nacionalni direktor mednarodne TM organizacije za področje Slovenije.

Ker je učenje Transcendentalne meditacije individualizirano, je velikost skupine omejena. To pomeni, da se vam bo učitelj med in po tečaju zares lahko individualno posvetil, kar je pomembno za uspešno učenje Transcendentalne meditacije.

Kraljica meditacij

Transcendiranje je izjemno delikaten in nežen postopek. Je najbolj dragocena stvar, ki se jo boste kadar koli naučili. Zato se je potrebno transcendiranja učiti v osebnem pouku, v katerem učitelj poskrbi za to, da se po korakih naučite pravilno meditirati. Nato učitelj v začetku še vsak dan spremlja kako vam gre, vas usmerja in popravlja vaše morebitne napake.

Tečajnina je torej all-inclusive in vam omogoča, da se med in po tečaju počutite varno in povsem brez skrbi, saj veste, da bo za vas res dobro poskrbljeno.

Ko izbirate meditacijo zase, se ne ozirajte preveč na ceno. Kajti, če se boste odločili samo na osnovi cene, se boste zagotovo narobe odločili. Meditacije namreč ne “kupujete” za mesec ali dva, temveč za več let, oz. za celo življenje.