Close

Meditacija, ki je lahka in prijetna.

Kako meditirati?

Ste že kdaj poskusili kakšno meditacijo, pa… vam ni šlo? Morda poskušali umiriti svoj nemirni um na tečaju joge ali meditacije; kupili meditativni CD ali pa se trudili umiriti s pomočjo video posnetkov na YouTube; poskušali “ne misliti na nič”, “izprazniti glavo”… pa se vaše nemirne misli kar niso hotele umiriti?

Ste se morda čudili, kako da meditacija ravno vam ne uspe? Se morda počutili frustrirane, ker očitno niste tako uspešni kot ostali? In na koncu po več neuspešnih poskusih zaključili, “da pač verjetno niste ‘nadarjeni’ za meditacijo”?

Niste edini. Velika večina metod umirjanja namreč zahteva trud, delo, napor. Umiritve z njimi ni lahko doseči. Prav tako na te načine ni lahko doseči rezultatov.

Pomislite namreč, kaj tam pravzaprav zahtevajo od vas: tesnobni, bolni, depresivni, zaskrbljeni… greste na tečaj meditacije, pa vam tam naročijo, da si živo predstavljate kako ste brez skrbi, tesnobe, nespečnosti in bolezni?

Ne bo šlo. Predstavljanje umirjenosti vam namreč ne bo umirilo skrbi in odstranilo notranjega nemira. Navkljub vsemu trudu vam bodo še vedno po glavi rojile misli, tesnoba in neprijetna občutja, ki jih sicer imate čez dan. Brez resnične izkušnje globoke umirjenosti bodo učinki zgolj posledica umišljanja ali placeba.

narekovaj

Prof. dr. Radovan Starc, kardiolog na UKC in prof. na medicinski fakulteti v Ljubljani:

“Transcendentalna meditacija je najboljša mentalna tehnika za umiritev možganov in simpatičnega živčevja. Transcendentalna meditacija je krasen primer, kako lahko neka komplementarna metoda preide v metodo uradne medicine.” (Intervju v TV oddaji Svet, A-kanal, 2.12. 2013)

Kako se umiriti z meditacijo?

Pri Transcendentalni meditaciji se ne “poskušate umiriti”. Ne trudite se “misliti na nič”. Ne poskušate “odstraniti misli”.

Transcendentalna meditacija je zelo posebna vrsta meditacije, ki se po načinu vadbe, izkušnji ter učinkih močno loči od katere koli druge meditacije. Je edina meditacija, ki dokazano že takoj na začetku in pa sistematično povzroči izkušnjo izjemno globoke umirjenosti ter zelo urejenega delovanja fiziologije, stanje transcendence.

In kaj pravzaprav sploh je ‘transcendiranje’? V latinščini ‘transcendere’ pomeni “iti onkraj, preko”. Transcendiranje pomeni, da gremo onkraj običajnih, površinskih plasti duševnosti in se potopimo v globlje, mirnejše ravni, pa vendar ostanemo budni.

Kako lahko sploh pride do tega, da se zelo, zelo umirimo, vendar ne zaspimo?

Kadarkoli človek izkuša nekaj zelo, zelo prijetnega, pozornost začne spontano zaznavati vedno finejše vrednosti tega prijetnega dražljaja, hkrati pa se zavest vedno bolj umirja.

Recimo, da na kavču poslušate zelo lepo, umirjeno glasbo. Čez nekaj časa se vam bo spontano pojavila želja, da zaprete oči in da se umirite. Nato boste počasi opazili, da se bo pričelo pojavljati stanje vedno globlje notranje umirjenosti. Še vedno boste poslušali prijetno glasbo, a ta bo vedno bolj nekje v ozadju.

Na trenutke bo glasba nekako zbledela, postala komaj še zaznavna, nekako nepomembna. Kar bo pričelo prevladovati pa bo izkušnja globoke, a budne notranje umirjenosti.

Ne, niste zaspali, niti ne dremate. Ste v mirnem, sproščenem, mehkem in zelo prijetnem stanju budnosti. Če bi vas kdo poklical, bi se lahko odzvali. Če želite, lahko takoj prekinete to stanje. Vse imate pod nadzorom.

‘Transcendiranje’ je torej spontano in nenaporno izkušanje globljih, bolj umirjenih, manj aktivnih plasti zavesti. To ni stanje nekakšnega transa. Nikamor ne odtavate ali se izgubite. To je prisotno in zavestno stanje. Je stanje mirne, nežne in zelo prijetne notranje budnosti.

Predvsem pa je to stanje zelo globokega počitka izjemno blagodejno. Je zelo koristno za vaše možgane, ki so sicer nenehno aktivni. Je zelo koristno za telo, saj je v tem stanju regeneracija nekajkrat močnejša in hitrejša kot sicer. To stanje neverjetno hitro odpravi utrujenost, strese, zaskrbljenost in napetosti.

Transcendiranje je torej zelo naravna izkušnja, ki se lahko človeku občasno zgodi povsem spontano, kadar izkuša nekaj zelo prijetnega. Vendar pa je to le zelo blag okus stanja, ki se mnogo, mnogo intenzivneje ter praktično takoj pojavi med vadbo Transcendentalne meditacije.

narekovaj

Brigita Langerholc, olimpijka in trenerka:

“Bila sem dolgoročno izčrpana zaradi nočnega zbujanja otrok. Ko sem se naučila Transcendentalno meditacijo, pa sem po nekaj mesecih začela opažati, da se mi je spomin nenavadno “zbistril”; manj sem vzkipljiva do otrok, dogodki, ki sem jih prej označila za negativne, me ne ganejo več. Ne ukvarjam se z malenkostmi.

Zanimivo mi je pa to, da na neki nezavedni ravni dobivam odgovore, kako naprej, kaj si želim delati, kdaj sem resnično srečna, ko nekaj počnem, s katerimi ljudmi sem rada v družbi… In to sem najbolj iskala v mojem življenju. Da se posvetim svoji notranjosti in od tam črpam “navodila” za moje odločitve v življenju.

Kako se loči od ostalih vrst meditacij?

Želite umiriti svoje nemirne misli? Verjetno ne veste, da obstajajo trije osnovni načini umirjanja misli:

1. Koncentracija, fokus, zbranost: človek poskuša umiriti pozornost tako, da jo nenehno vrača na nekaj (dihanje, poskuša izprazniti glavo, se osredotočiti na nekaj, držati nek telesni položaj, kontrolirati dihanje, vizualizirati… sem spada verjetno 80% metod)

2. Odprto spremljanje: človek se trudi kultivirati in vzdrževati nereaktiven odnos nepristranega opazovalca (mindfulness-čuječnost, Zazen, ipd.)

3. Transcendiranje: človek prične med Transcendentalno meditacijo prične izkušati vse bolj subtilna stanja zavesti, vse dokler ne transcendira (gre onkraj) tudi najfinejše miselne aktivnosti ter izkusi stanje čiste zavesti – stanje mirne notranje budnosti, brez kakršnega koli specifičnega objekta izkušnje.

Tri različne vrste umirjenosti pri meditacijah!

Pri teh treh osnovnih vrstah meditacij se pojavijo tri povsem različne vrste notranjega miru. Prav tako se pri vsaki od njih pojavijo tudi tri povsem različne vrste EEG valov. Možgani pri vsaki od teh treh vrst meditacij torej delujejo povsem drugače, zato so tudi dolgoročni učinki različnih vrst meditacij drugačni.

Raziskave kažejo, da od vseh vrst meditacij ravno Transcendentalna meditacija povzroči daleč najglobljo umirjenost. Edinole transcendiranje namreč povzroči novo glavno stanje zavesti ter izjemno močne in blagodejne nevrofiziološke spremembe.

Pri ostalih dveh kategorijah meditacij pa izkušnje še vedno sodijo v okvir običajnih stanj zavesti, fiziološke spremembe pa niso tako močne, kot so pri Transcendentalni meditaciji.

Ker se edinole pri Transcendentalni meditaciji pojavi novo, višje glavno stanje zavesti, so zato pri Transcendentalni meditaciji dolgoročni učinki (izboljšanje zdravja, zmanjšanje stresa, osebnostni razvoj, izboljšanje delovanja možganov…) nekajkrat večji kot pri kateri koli drugi vrsti meditacije.

narekovaj

mag. Igor Pirnat, član uprave, SID-Prva kreditna zavarovalnica d.d.

“TM mi je že takoj na začetku postala všeč predvsem zaradi njene enostavnoti izvajanja, kjer je osnovi moto, da se ne dela nič na silo in z naprezanjem uma v smislu ukaza možganom naj nehajo misliti. Vse je popolnoma enostavno in ko to enostavnost osvojiš tudi v navadi, komaj čakaš, da spet napoči čas za meditacijo.

Začel sem opažati učinke kot so npr. večja sproščenost, manjša napetost ter razdražljivost, večja energija in tudi regeneracija energije, večja aktivnost,… Kar se je prej zdelo težko in neizvedljivo, je postalo lahko in izvedljivo; skratka, večja umirjenost in lahkotnost bivanja.” (izjava v reviji BEEP – Planet GV, november 2015)

Transcendentalna meditacija: umirite se kjerkoli in kadarkoli

Transcendentalno meditacijo vadimo udobno sede z zaprtimi očmi. Ni vam torej treba sedeti v nekih neudobnih, nenavadnih položajih. Za vadbo ne potrebujete posebnega prostora ali okoliščin.

Zato je Transcendentalna meditacija zelo praktična, saj jo lahko izvajate praktično kjerkoli lahko udobno sedite in vas nihče (fizično) ne moti: tudi na vlaku, v čakalnici, v parku, v avtu…

Pri Transcendentalni meditaciji ni treba meditirati eno uro, da se umirite. Umiritev se namreč pojavi takoj. Navadno jo vadimo dvakrat dnevno po 15-20 minut:

– zjutraj, da se osvežite, razbistrite in napolnite z energijo

– pozno popoldne ali proti večeru, da odpravite stres, utrujenosti in napetosti, ki ste jih nabrali čez dan.

Da bi se jo naučili in vadili, vam ni potrebno spremeniti prehrane, življenjskih navad ali filozofije. Naučite se je na tečaju, ki traja 6 dni. Zato je zelo primerna za vse, ki nimate veliko časa in za praktične ljudi, ki imajo radi hitre in merljive rezultate.

narekovaj

mag. Neva Požar-Lukanovič, dr. med., anesteziologinja, UKC Ljubljana:

“S Transcendentalno meditacijo se ukvarjam 2 leti. V tem času sem opazila kar nekaj ugodnih učinkov. Napadi migrene, ki so bili prej pogosti, so sedaj redki, popolnoma pa je izzvenela astma. Precej mirnejša sem, v teh dveh letih se sploh nisem razjezila. Pogled na življenje in svet je spremenjen, na dogodke okrog sebe imam lahko “kritično razdaljo”. Ljudje v moji bližini pravijo, da sem prijaznejša. Mislim, da so učinki Transcendentalne meditacije tako ugodni, da jo lahko priporočim vsakemu, ki ima potrebo po osebnosti rasti in harmoniji v svojem okolju.”

Izvor Transcendentalne meditacije

Transcendentalna meditacija je izjemno starodavna metoda. Tekom stoletij pa se je to najvišje duhovno znanje o ‘transcendiranju’ skoraj povsem izgubilo. Samo zelo redki modreci so še imeli in živeli to dragoceno, skrivno znanje.

Mahariši Maheš Jogi

Pred približno sto leti je bil v Indiji eden od teh redkih modrecev Svami Brahmananda Sarasvati. Ta je 50 let svojega življenja preživel v samoti in globoki meditaciji. V zadnjem delu njegovega življenja so ga po več letih prepričevanja ustoličili za Šankaračarjo. Za tiste, ki ne veste, kaj to je: Šankaračarja je vodja najbolj kanonične in spoštovane Indijske tradicije znanja. Šankaračarja je nekaj podobnega, kot je npr. Dalajlama za Tibetance.

Svami Brahmananda Sarasvati je to skrivno in dragoceno znanje predal nekaterim svojim učencem. Eden izmed njegovih najbližjih učencev je bil Mahariši Maheš Jogi. Mahariši je konec 1950-tih let to starodavno znanje naredil dostopno in ga razširil po svetu. 

Mahariši je v 1960-tih in 1970-tih letih postal najbolj znan učitelj meditacije na svetu. Pri njemu so se meditacije učili zvezdniki, politiki in slavni znanstveniki. 

Mahariši je po vsem svetu izučil številne učitelje Transcendentalne meditacije, ki so doslej naučili že preko 10 milijonov ljudi to starodavno znanje o ‘transcendiranju’ – naravni in nenaporni umiritvi miselne aktivnosti. To je namreč izkušnja, ki neverjetno obogati človekovo življenje na čisto vseh ravneh: duhovni, psihični in telesni.

narekovaj

Jožica Maučec Zakotnik, dr. med., državna sekretarka Ministrstva za zdravje v dveh vladah

“Vsako jutro… izvajam 20 minut Transcendentalne meditacije (TM) ter popoldne, zvečer ponovno Transcendentalno meditacijo. To me umirja, me naredi bolj ozaveščeno, bolj prisotno, zdi se mi, da mi pomaga osmisliti bivanje in delovanje, me naredi bolj strpno. Tudi sicer se mi zdi, da to početje močno vpliva na mojo učinkovitost, jo poveča in poglablja moje dojemanje vsega okrog mene. To bi res priporočala tudi drugim. Redno izvajanje TM dokazano znižuje zvišan krvni tlak, vpliva pa ugodno na številna druga stanja, zmanjšuje stres, depresijo, agresijo, metabolne motnje. Transcendentalno meditacijo bi morali predpisovati kar na recept! Koristilo bi tudi, če bi jo uvedli v šole. To se dogaja že v marsikateri državi.” (intervju v reviji Ona, 5.6. 2016)