Close

Ali vas zanima več o Transcendentalni meditaciji?

Ali bi radi izvedeli več o Transcendentalni meditaciji, raziskavah, učinkih, primerjavah z drugimi metodami itd.?

Tukaj si preberite razne članke, v katerih boste našli zelo veliko zanimivega in uporabnega znanja o Transcendentalni meditaciji.

Zakaj Transcendentalna meditacija odpravi stres

Slavni članek iz revije Življenje in tehnika, objavljen marca 1990. Ker je takrat ta revija imela zares izvrstne poljudno-znanstvene vsebine ter neverjetno naklado skoraj 60.000, je bi ta članek izjemno odmeven in se ga marsikdo spomni še danes, nekaj desetletij kasneje. Vse kar piše v njem še vedno trdno velja, evergreen. Zares odličen teoretičen uvod v tehniko Transcendentalne meditacije!

Kako odpravite izgorelost in stres

Nekega dne se zjutraj zbudite nekako… utrujeni. Čeprav ste spali dovolj, vseeno čutite, da ste neprespani. Vaše razpoloženje je slabo, motivacija pa nizka. Najprej pomislite, da je za vami pač naporen teden in da se bo treba za vikend samo malo bolj odpočiti.

5 zelo pomembnih stvari, ki jih morate vedeti pred izbiro meditacije

Vas zanima, na kaj morate biti pozorni, ko se odločate, katere vrste meditacije bi se lotili? Teh 5 stvari ne boste izvedeli nikjer drugje!

 

Idealna meditacija za začetnike

Katere 3 lastnosti bi idealno morala imeti meditacija za začetnike?

 

Seznam univerz in raziskovalnih ustanov

Tu najdete impresiven seznam preko 210 univerz, inštitutov ter raziskovalnih ustanov po vsem svetu, ki so opravile raziskave o Transcendentalni meditaciji:

Seznam skoraj 400 recenziranih raziskav o Transcendentalni meditaciji

Tu najdete seznam skoraj 400 znanstvenih raziskav o Transcendentalni meditaciji, ki so bile objavljene v strogih, recenziranih znanstvenih revijah (1970-2015):

Kaj pravzaprav izkušamo med vadbo Transcendentalne meditacije?

Skoraj vsakega zanima, kaj človek pravzaprav izkuša med Transcendentalno meditacijo. Čeprav je nekomu, ki nikoli v življenju ni videl manga težko razložiti, kakšnega okusa je in kako izgleda, pa si lahko pomagamo s primerjavami. Podobno je tudi z opisom izkušnje, ki se pojavi med Transcendentalno meditacijo: nekako se da opisati zelo, zelo blag približek te izkušnje:

Meditacija za boljše spanje: bi radi odpravili nespečnost na naraven način, brez tablet?

Spadate med ljudi, ki zvečer ne morejo zaspati ali pa se nenehno zbujate sredi noči zato ste potem zjutraj utrujeni in neprespani? Si morda celo pomagate s tabletami ali pa veliko jeste in se zato redite?

Transcendentalna meditacija v enem mesecu odpravi 90% nespečnosti. Preberite kako!

Meditacija na zdravniški recept?

Morda se vam zdi neverjetno, a Transcendentalna meditacija v nekaj letih zmanjša vse bolezni za 50 do skoraj 90%. Zato je naslov intervjuja v reviji ONA z dr. Jožico Mavčec Zakotnik (trenutno je državna sekretarka ministrstva za zdravje): “Transcendentalno meditacijo bi morali predpisovati na recept”!

Odvadite se kajenja cigaret

Morda ste že poskusili prenehati kaditi, pa ni šlo? Morda ste prenehali kaditi, pa ste potem namesto kajenja pričeli preveč jesti, veliko delati ali se preveč ukvarjati s športom – kar pomeni, da pravzaprav niste odpravili samega vzroka kajenja?

Raziskave kažejo, da je Transcendentalna meditacija 2-3x bolj učinkovita pri odvajanju od kajenja kot drugi programi!

Kaj boste opazili pri otroku, ko se bo naučili Transcendentalno meditacijo?

Želite, da bi se vaš otrok lažje učil, imel boljše ocene? Da bi razvil zdravo, stabilno, pozitivno osebnost? Da bi bil zdrav in srečen? Izkušnje iz vsega sveta kažejo, da je ni metode, ki bi to razvila hitreje in bolje kot Transcendentalna meditacija!

Spanje ali meditacija?

Ste bili kdaj v situaciji, da bi se morali na hitro, v le nekaj minutah regenerirati, a niste vedeli kako?

Se res ne da nič izmeriti, kaj se dogaja med meditacijo?

Zelo pogosta trditev raznih ‘strokovnjakov’ za meditacijo je, da znanost ne more izmeriti subtilnih duševnih izkušenj med meditacijo. Res je: znanost (še) ne more izmeriti vsega, lahko pa izmeri marsikaj. Npr. ali se med neko meditacijo zares pojavi novo, drugačno stanje zavesti, ali pa si človek vse skupaj samo domišlja?

Transcendentalna meditacija je povsem drugačna vrsta počitka

Včasih kdo reče, da ne rabi meditacije, saj on “že meditira na svoj način”: malo leži na kavču, posluša glasbo, popije kozarček, itd.. Čeprav ga to res malo sprosti, pa to stanje niti približno ni podobno stanju, ki se pojavi med Transcendentalno meditacijo. Prav tako stanje, ki se pojavi pri drugih vrstah meditacij, ni podobno stanju, ki se pojavi med Transcendentalno meditacijo…

Kako je znanost odkrila meditacijo

Za marsikoga beseda ‘meditacija’ označuje nekaj nenavadnega ali celo čudnega. Prodajanje megle. Umišljanje nečesa, kar ne obstaja. Če so bili ti stereotipi morda še moderni pred 40 leti, so danes povsem zastareli. Znanost je namreč zelo obširno raziskala fenomen meditacije!

Ali obstaja najboljša meditacija?

To je zelo kočljivo in kontroverzno vprašanje, na katerega imam zelo preprost odgovor. Presenečenje: odgovor ni to, kar si najverjetneje mislite, da je…

Izkrivljanje originalnega namena meditacije? Hmm…

Občasno lahko kje preberete kritiko Transcendentalne meditacije v smislu: “Originalni namen meditacije nikoli ni bil, da se človek bolje počuti v tem svetu, temveč da gre ven iz sveta.” Žal ta trditev ne drži in to iz dveh razlogov:

Lahko meditacija popravi zdravje?

Zelo zanimiva moja osebna zgodba o tem, zakaj ljudje bolj zaupajo tabletam kot pa meditaciji?

Kako Transcendentalna meditacija ustvari mir na svetu

Vojne, kriminal, politična in gospodarska korupcija… kaj je osnovni vzrok vseh problemov v družbi in kako jih lahko zelo enostavno in hitro rešimo?

Seznam raziskav

Transcendentalna meditacija je najbolj raziskana metoda na svetu. O njej je bilo od leta 1970 opravljenih že blizu 700 raziskav, na preko 210 raziskovalnih ustanovah po vsem svetu.

Kako meditacija poveča učinkovitost mišljenja

Imate raztresene, neučinkovite misli? Vsakdo čuti, da so njegove sposobnosti večje, kot pa so njegovi dosežki, a vendar nihče ne ve, kako razviti svoj notranji potencial!

Meditacija v podjetjih?

Poslovni svet postaja vedno bolj konkurenčen. Danes ne več dovolj, da imate najnovejšo opremo in sposobne delavce. Vse to ima namreč tudi vaša konkurenca.

Vrhunski športniki in managerji vedo, da je vse v glavi. Če znate pri svojih zaposlenih razviti ustvarjalnost, samozavest, sposobnost sodelovanja, izražanja idej in boljše zdravje (kar pomeni manj bolniških…), potem imate ogromno konkurenčno prednost. Zato Transcendentalno meditacijo uporabljajo števila mala in velika podjetja po vsem svetu!

Analiza kritik

Če ste morda kdaj kje kje naleteli na kakšno kritiko Transcendentalne meditacije, si najprej poglejte razlago tukaj!

Notranji mir

Ste se morda že poskušali umiriti, pa ni šlo?

Kako meditacija poveča imunost

Ali ste vedeli, da Transcendentalna meditacija zelo močno poveča imunost? Brez preparatov, zdravil in ostalih stroškov. S Transcendentalno meditacijo zato postanete samozadostni, samooskrbni, kar se tiče povečanja imunosti!

Dr. John Hagelin: Kaj je temna snov?

Zanimivo predavanje o najnovejših spoznanjih fizike.

Video predavanja o Vedi (dr. Andrej Rus)

Serija polurnih video predavanj, v katerih dr. Andrej Rus razloži več o Vedi in Maharišijevi vedski znanosti.

 

25 nasvetov za odpravljanje nespečnosti

Če imate težave s spanjem, vam bodo ti nasveti zelo pomagali odpraviti težave z nespečnostjo!