Close

Video posnetki o Transcendentalni meditaciji

Dr. Andrej Rus: intervju

Maja 2019 je AIDEA podkast naredil intervju  z enim najboljših učiteljev Transcendentalne meditacije v Evropi, dr. Andrejem Rusom.

Poleg Transcendentalne meditacije, duhovnosti in višjih stanj zavesti, sta sogovornika obdelala tudi številna druga zelo zanimiva področja!! 

Dr. Andrej Rus: intervju

Ob koncu leta 2020 je znana podjetnica Tanja Skaza v svoji oddaji na TV Ljubljana imela zelo zanimiv pogovor z dr. Andrej Rusom o Transcendentalni meditaciji:

Kako se TM loči od običajne sprostitve?

Pogosto ljudje rečejo, da ne rabijo meditirati, saj je dovolj, da počivajo z zaprtimi očmi. Včasih celo kdo reče, da Transcendentalna meditacija ne more biti kaj dosti drugačna od navadne relaksacije in zato res ni potrebe po nekakšnem drugačnem umirjanju s pomočjo TM.

Toda, številne raziskave kažejo, da to ne drži. Med Transcendentalno meditacijo se namreč pojavi povsem drugačna vrsta počitka. Ta je po subjektivni izkušnji, fizioloških spremembah ter učinkih bisteno drugačen od navadne relaksacije.

Pred par leti je avstralska televizija ABC v oddaji Catalyst predstavila Transcendentalno meditacijo. Novinarka se med drugim vpraša, ali je Transcendentalna meditacija pravzaprav sploh kaj drugačna od navadnega počitka z zaprtimi očmi?

Da bi to ugotovila, se s TV ekipo odpravi na Institut za raziskovanje možganov in duševnosti Univerze v Sydneyu, Avstralija. Tam ekipa posname meritev EEG, ko oseba najprej počiva z zaprtimi očmi in nato še meditira.

Izkaže se, da se med počitkom z zaprtimi očmi pojavijo alfa valovi samo v zatilnem delu, kar je običajno, kadar človek počiva z zaprtimi očmi.

Med Transcendentalno meditacijo pa se alfa valovi – povsem nepričakovano – pojavijo po celi možganski skorji. Še posebej je nevrofiziologa dr. Kempa presenetilo, da so se alfa valovi pojavili celo v čelnem režnju, česar doslej še nikoli ni izmeril.

To je stanje, ki se pojavi samo med Transcendentalno meditacijo. To zelo zdravilno in regenerativno stanje se v običajni relaksaciji ne pojavi.

Na koncu tako novinarka vpraša nevrofiziologa dr. Kempa: “Torej je počitek z zaprtimi očmi očitno drugačen od vadbe Transcendentalne meditacije?”

Dr. Andrew Kemp, nevrofiziolog, ji vidno presenečen odgovori: “Da, absolutno. To je prvič, da vidim kaj takšnega…”

Oglejte si kratek izrezek iz te zelo zanimive oddaje (slovenski podnapisi; dolžina videa je 1 minuta 36 sekund):

TM je mnogo globlja od navadnega počitka ali drugih vrst meditacij!

Raziskave kažejo, da je Transcendentalna meditacija edina meditacija, ki takoj povzroči stanje bistveno drugačno od običajnega počitka z zaprtimi očmi. Vse ostale meditacije pa tipično ustvarijo zgolj variacije ali pa bolj izražena stanja običajnih stanj zavesti.

Na ravni telesa se tako pojavijo zelo zanimive spremembe, ki jih pri običajnem počitku ali pa pri drugih meditacijah ni:

– alfa-1 valovi po vsej možganski skorji, predvsem v čelnem režnju: daje notranji mir, uravnoteženost, večjo sposobnost učenja in procesiranja informacij

– izjemno usklajeno in zelo učinkovito delovanje možganov (EEG koherenca): to poveča IQ, spomin, sposobnost reševanja problemov, učni uspeh in ustvarjalnost

– povečana prekrvavitev možganov: možgani prejmejo več hranil in kisika

– zmanjšana raven kortizola (hormona stresa): odpravi stres in poveča odpornost na stres

– povečana raven serotonina (hormona sreče): odpravlja depresivnost, poveča zadovoljstvo

– izjemno globok telesni počitek, globlji kot pri kateri koli drugi metodi: najučinkoviteje odstrani utrujenost, strese in napetosti. Regenerira duha in telo. Opravlja bolezni.

Fiziološke spremembe med vadbo Transcendentalne meditacije so ravno obratne tistim, ki se pojavijo, kadar je človek pod stresom. Zato je Transcendentalna meditacija najbolj učinkovita metoda za odpravljanje posledic stresa. Kot kažejo raziskave, je pri tem učinkovitejša od česarkoli drugega!

Kaj ljudje doživljajo pred, med in po tečaju Transcendentalne meditacije

Avgusta 2015 je medijski portal BuzzFeed nekaj svojim zaposlenim omogočil učenje Transcendentalne meditacije. Vse skupaj so posneli v zelo iskriv video.

Video predstavi štiri zaposlene, preden se naučijo Transcendentalno meditacijo, med tečajem in 2 meseca po tečaju.

Zagotovo boste tudi vi na sredini videa opazili očitno spremembo na vseh štirih tečajnikih: skorajda, kot da so to povsem druge osebe.

Na začetku videa so vsi po zahodnjaško rahlo nevrotični in malo skeptični do učenja meditacije. Po enem mesecu TM pa se nenadoma pri vseh jasno vidijo mentalna urejenost, notranja stabilnost in umirjeno zadovoljstvo…