Close

5 zelo pomembnih stvari, ki jih morate vedeti pred izbiro meditacije

Radi bi storili nekaj zase in se naučili meditirati. Izbira različnih tečajev in metod je zelo velika, zato ne veste, kaj izbrati. Vas zanima, na kaj je dobro biti pozoren pri svoji odločitvi?

1. Najpomembnejša stvar najprej: Kakšni so učinki metode? 

Vsaka metoda vam obljublja čudovite rezultate. Toda kako lahko veste, da ne boste zapravljali časa in denarja za nekaj, kar morda sploh nima učinkov? Lahko je namreč nekaj trditi, toda – ali je res?

Edini objektiven način, da precej dobro veste, kakšne učinke (če sploh) ima neka metoda, so znanstvene raziskave. Ne pričevanja zadovoljnih uporabnikov, temveč znanstvene raziskave. 

Kajti, nekateri ljudje bodo vedno zaradi placeba imeli učinek. Kakovostno izvedene raziskave pa pokažejo, ali je učinek neke metode bistveno večji od placeba.

Transcendentalna meditacija je zelo umirjena

 

In katere raziskave so kakovostne? Predvsem tiste, ki so pred objavo šle skozi sito recenzentov resnih znanstvenih revij in ustrezajo strogim kriterijem verodostojne raziskave. Resna raziskava torej ni opravljena z amatersko merilno opremo na treh poskusnih osebah. 

Če vas torej zanima, kaj so raziskave pokazale za neko metodo, pojdite na iskalnik ameriške državne medicinske zbirke raziskav PubMed. Če na njej ne najdete raziskave o neki metodi, potem resne raziskave o njej zaenkrat ni. Kar pomeni, da do takrat enostavno ne morete vedeti, ali ta metoda sploh ima kakšne učinke, ki so večji od placeba. Kar seveda pomeni, da nimate nikakršnega zagotovila, da bo metoda pri vas delovala.

Za tečaje preverjenih metod navsezadnje sploh ne boste plačali bistveno več kot za nepreverjene. Če torej ne želite eksperimentirati, se raje odločite za eno od preizkušenih metod. (Transcendentalna meditacije je le ena od njih). Za približno enako ceno boste pri preverjenih metodah garantirano imeli učinke.

2. Ali ponudnik poučuje samo eno vrsto metode, ali pa več metod (terapij)?

Kaj bi rekli, če bi naleteli na nekoga, ki oglašuje, da opravlja:

• računovodstvo 

• psihoterapijo

• gradi hiše

• izdeluje spletne strani

Bi takemu človeku prepustili v upravljanje svoje finance? Bi mu zaupali gradnjo svoje hiše? Tak človek je ali genij, da obvlada tako različna področja, ali pa (verjetneje) vsakega od njih le pomalem. 

Podobno je tudi pri meditaciji: če vidite, da nekdo ponuja celo paleto različnih meditacij ter alternativnih terapij, potem je zelo velika verjetnost, da nič od tega ne obvlada prav dobro. 

Če vam zatrdi, da gre pri raznih metodah osebnostne rasti itak za področja, ki se med seboj prekrivajo in dopolnjujejo, se vprašajte naslednje: ali bi šli k zdravniku, ki trdi da je odličen nevrokirurg, onkolog, kardiolog, dermatolog in porodničar v eni osebi? 

Dober učitelj meditacije (ali kakršne koli terapije, zdravilstva itd.) lahko odlično obvlada in opravlja le eno, kvečjemu morda dve stvari. Delo na ravni duševnosti, energij ter globljih plasti osebnosti je namreč zelo delikatna in kompleksna stvar, ki zahteva veliko znanja ter izkušenj ter nenehno izpopolnjevanje. 

Tako kot ne bi dovolili, da vam možgane operira nekdo, ki zase pravi, da je možganski kirurg, ginekolog, kardiolog in dermatolog v eni osebi, tudi svoje duševnosti ali energij ne boste dali v roke nekomu, ki se na to spozna le površno.

3. Je metoda tradicionalna ali pa je nova pogruntavščina?

Prednost tradicionalnih metod je, da so preizkušene skozi stoletja ali celo tisočletja. Njihovi učinki so znani. Pri novih metodah pa nikoli ne veste, kakšni so dolgoročni učinki. 

Že tisočletja vemo, kakšen je učinek kamiličnega čaja. Po drugi strani pa lahko neko novo zdravilo prva leta pokaže čudovite – celo čudežne učinke – a po desetih letih lahko pridejo na dan škodljivi stranski učinki.

Zato je pri novih metodah vedno dobro imeti zrno previdnosti in vedeti, da ste dejansko na nek način poskusni zajček. Enostavno nihče ne ve, kakšni so dolgoročni učinki neke nove metode. Ti bodo namreč postali vidni šele po več letih ali desetletjih uporabe. Kar pomeni, da boste po 20 letih morda zmagali, morda pa tudi izgubili. Tega vam pri novih metodah nihče ne more zagotoviti, ne glede na njegovo dobronamernost.

4. V katero kategorijo spada?

Sodobne raziskave EEG kažejo, da vse metode meditacij spadajo v eno od treh osnovnih kategorij:

1. Metode, ki temeljijo na koncentraciji (npr. Zen, meditacija na sočutje, Qigong, Budizem diamantne poti, Sudaršan-krija…)

2. Metode, ki temeljijo na odprtem opazovanju (npr. Zazen, čuječnost, joga-nidra, Saharadž, Krija-joga, …) 

3. Metode, ki temeljijo na samodejnem transcendiranju (Transcendentalna meditacija) 

Vsaka od teh kategorij ima zelo drugačne učinke. Zato se vedno najprej vprašajte, kaj pravzaprav želite razviti? 

Če se npr. pri športu želite predihati, boste izbrali aerobno vadbo (tek, kolesarjenje…). Če pa želite razviti moč, boste izbrali povsem drug tip vadbe (dvigovanje uteži). 

Premislite torej, kakšne učinke želite od meditacije in na podlagi tega izberite ustrezno metodo. Več o razlikah med temi tremi vrstami meditacij, si lahko preberete na tej povezavi.

5. Kaj vse je vključeno v ceno

Če greste v hotel, vas ne zanima samo cena temveč tudi: koliko zvezdic ima, kakšne so sobe, kako daleč od centra mesta je, ali ima parkirišče, ali je v ceno vključen zajtrk, ali leži v hrupnem okolju, itd.

Podobno je tudi pri tečajih meditacije. Zato vedno poglejte: 

• Strokovno usposobljenost učitelja (se je izobraževal v tujini, doma? Koliko časa? Nekaj dni, mesecev, let? Ali pa je morda le prebral nekaj knjig in je bil to njegov edini vložek v izobraževanje?)

• Kako priznana je metoda? Z nakupom renomiranega izdelka težko udarite mimo, a za to večjo varnost boste seveda morali odšteti višjo ceno. Vsak renome je namreč težko pridelan in ta dolgoletni trud je seveda vključen v ceno. Vi kot uporabnik sicer plačate nekaj več, a zato že vnaprej veste, da boste s takim nakupom težko zgrešili.

• Kako dolgo traja tečaj? Koliko ur? Koliko dni? Tečaj, ki traja npr. 6 dni po 2 uri bo dražji, kot pa tečaj, ki traja le 2 dneva po 6 ur. V prvem primeru bo namreč predavatelju tečaj vzel 6 voženj na delo in 6 dni dela (čeprav tečaj traja le 2 uri). V drugem primeru pa le 2 prevoza in 2 dneva dela. 

Verjemite mi, za predavatelja ni velike razlike, če tečaj traja 6 ur ali pa le 2 uri – kajti s pripravami in vožnjo je to zanj približno isto dela. Za tečajnika pa je seveda mnogo bolje, če je učitelj z vami 6 dni, kot pa samo 2 dneva. Seveda pa bo instant vikend tečaj cenejši kot pa 6-dnevni tečaj, čeprav bo število ur morda enako.

• Ali imate podporo, ko enkrat končate tečaj ali pa boste s svojimi težavami in vprašanji ostali sami? Je potrebno zanjo doplačati ali pa je brezplačna? Ta doplačila so seveda skriti strošek, ki ga morate dodati k osnovni ceni. 

Včasih je lahko osnovna cena ugodna, a ko k njej dodate vsa prihodnja doplačila, ste naenkrat pri povsem drugačnem končnem znesku. Ali pa morda po tečaju sploh ni nikakršne podpore, tudi če bi jo želeli. 

V takšnem primeru je podobno, kot če bi kupili izdelek, ki nima garancije. Morda je ne potrebujete in vam je tudi brez nje v redu, samo, da je ceneje. Če pa imate radi občutek, da ob težavah ne boste ostali sami, vedno poglejte, kakšno podporo dobite po tečaju. In seveda, koliko vas bo to dodatno stalo. 

Če boste upoštevali vsa zgornja navodila, boste dolga leta zadovoljni s svojo izbiro meditacije. Če ne, pa boste leta in leta hodili od enega tečaja do drugega; iskali, a ne našli. 

To je moj iskren nasvet, ki sploh ni namenjen reklami za Transcendentalno meditacijo. Kajti, tako kot so različnim ljudem všeč različni športi, so tudi različnim ljudem všeč različne vrste meditacij. Izberite tisto, ki vam je po srcu blizu. 

A če želite biti z njo zadovoljni, vsekakor nujno upoštevajte zgornja pravila. Morda bo to od vas zahtevalo nekaj truda, raziskovanja in primerjanja, a na koncu boste s svojo izbiro zadovoljni dolga leta. 

V nasprotnem primeru pa boste zapravili leta in leta v eksperimentiranju z različnimi metodami. Porabili boste veliko časa, denarja ter energije – a vsemu temu se lahko izognete, če upoštevate teh nekaj zelo preprostih pravil.

In kako se po teh kriterijih odreže tečaj Transcendentalne meditacije?

1. Transcendentalna meditacija je najbolj raziskana vrsta meditacije na svetu. To je dejstvo, ki mu nihče ne oporeka. Če s torej naučite Transcendentalno meditacij, potem veste, da učinki ne boo posledica placeba, temveč boste zagotovo dobili želene rezultate.

2. V ATMA centru tečaje Transcendentalne meditacije vodiva dva vrhunska učitelja, ki se že več kot 3 desetletja profesionalno ukvarjava samo s Transcendentalno meditacijo. Čeprav imava opravljena tudi druga izobraževanja (npr. ob imava opravljeno 3-letno mednarodno šolanje terapevta za Mahariši ajurvede), pa meniva, da človek ne more vrhunsko opravljati več stvari. Zato ostala znanja uporabiva (brezplačno) samo po potrebi, za tečajnike Transcendentalne meditacije, ki to potrebujejo. In ravno zato sva že vrsto let tudi uradno med nekaj najboljšimi evropskimi učitelji Transcendentalne meditacije.

3. Transcendentalna meditacija je zelo starodavna metoda meditacije. Zato je prestala test časa, saj jo ljudje uporabljajo že zelo, zelo dolgo.

4. Transcendentalna meditacija spada v tretjo kategorijo, ki edina povzroči zelo globoko umiritev duha in telesa.

5. Tečaj Transcendentalne meditacije vključuje obširen paket storitev: vrhunska učiteljabutični tečaj v mali skupinici, individualno delo med in po tečaju, mesečne delavnice… Več za ta denar ne boste dobili čisto nikjer drugje.