Close

Izboljšanje imunosti s Transcendentalno meditacijo

Kako je mogoče, da TM poveča imunost ter preprečuje virusne in bakterijske okužbe?

Poskušajte se spomniti nekega izjemno stresnega dogodka ali obdobja iz svojega življenja. Kako ste se takrat počutili?

Padli sta vam vitalnost in imunost. Bili ste brez apetita in slabotni. Če je močan stres trajal dlje časa, vam je opazno upadla tudi imunost. Če ne drugega, ste se vsaj prehladili, lahko pa se je pojavilo tudi kaj hujšega.

Iz lastne izkušnje torej dobro veste, da stres zelo negativno vpliva ne samo na počutje, temveč tudi na imunost.

Med vadbo TM pa se pojavijo psiho-fiziološke spremembe, ki so sicer nasprotne, kot v stanju stresa. Med vadbo TM se torej stres zmanjšuje. Pojavi se zelo posebno stanje budnega počitka, ki spodbudi naravne mehanizme samo-obnove telesa.

To zelo posebno stanje budnega počitka se močno razlikuje od navadne budnosti, spanja, sanjarjenja ali stanja, ki se pojavi pri drugih vrstah meditacije. Stanje, ki se pojavi med TM, namreč telesu nudi nekakšen ‘super počitek’, ki ga sicer telo drugače ne dobi. Ta ‘super-počitek’ pa ima velike zdravstvene koristi. Omogoča namreč, da telesni mehanizmi samozdravljenja delujejo mnogo bolj učinkovito.

Tu je navedenih nekaj raziskav, ki kažejo, da TM močno izboljša imunski sistem:

 

Močnejši imunski sistem:

Ta raziskava je ugotovila, da imajo ljudje, ki vadijo TM, višjo raven limfocitov, ki ščitijo telo pred virusi. Zdravi ljudje, ki so vadili TM, so namreč imeli v primerjavi z zdravimi subjekti, ki niso meditirali, več:

• T celic (CD3 + CD4-CD8 + limfociti), ki uničujejo z virusni okužene celice in tumorske celice;

• B limfocitov, ki identificirajo in nevtralizirajo tuje predmete, kot so bakterije in virusi;

• Naravnih celic ubijalk, ki zagotavljajo hiter odziv na z virusom okužene celice in tvorbo tumorjev.

Močnejši imunski sistem z vadbo Transcendentalne meditacije

Močno izboljšanje imunskega sistema z vadbo Transcendentalne meditacije. Ti rezultati kažejo, da lahko vadba TM poveča zaščito telesa pred virusnimi okužbami.

Izboljšanje bolnikov okuženih z virusom HIV:


Kako lahko TM dopolnjuje standardno zdravljenje virusnih bolezni kaže študija, opravljena na bolnikih, okuženih z virusom HIV. Ti bolniki so bili stabilni na protiretrovirusnem zdravljenju. Ta raziskava je želela ugotoviti, ali bi dodatek TM k običajnemu zdravljenju pomagal tem bolnikom?

Skupino bolnikov, ki se je naučila TM, so tako primerjali s kontrolno skupino, ki je sodelovala v programu zdravega prehranjevanja. Izkazalo se je, da je vadba TM bistveno izboljšala splošno zdravstveno stanje bolnikov ter tudi vse ocene funkcionalnosti pacientov: imeli so več energije, manj slabosti, manj bolečin, manj slabega počutja, manj kašlja, manj stranskih učinkov zdravljenja ter večjo sposobnost zadovoljiti potrebe svoje družine.

povečana imunost zaradi Transcendentalne meditacije

Zelo veliko izboljšanje pri pacientih, okuženih z virusom HIV

Zmanjšana hospitalizacija za virusne bolezni, 1. študija:


Ta raziskava je primerjala podatke zdravstvenega zavarovanja 2.000 ljudi, ki so vadili TM, z zdravstvenimi podatki 600.000 ljudi, za obdobje 5 let.

Izkazalo se je, da je skupina, ki je vadila TM, imela bistveno nižje stopnje hospitalizacije pri vseh kategorijah bolezni. Pri skupini, ki je vadila TM, je bilo povprečno zmanjšanje hospitalizacije v vseh kategorijah bolezni 50% manj od normale.

Število virusnih okužb se je zmanjšalo za celih 73%! V to kategorijo spadajo številne bolezni, ki jih povzročajo virusi in bakterije, kot so navadni prehlad, sinusitis (okužba sinusov), faringitis (vneto grlo), pljučnica (vnetje enega ali obeh pljuč), bronhitis (vnetje bronhijev).

Koronavirusi so sicer družina virusov in eden izmed vzrokov prehlada. Novi koronavirus COVID-19 je le resnejši virus iste družine koronavirusov, ki vsako leto povzročajo prehlade.

V kategoriji nalezljivih bolezni je imela skupina TM za 30,4% nižjo stopnjo hospitalizacije. V to kategorijo sicer spadajo virusne okužbe, kot so polio, norice, herpes, ošpice, hepatitis. Skupaj s študijo, ki kaže, da TM poveča limfocite, ti rezultati kažejo, da lahko uporaba TM pomaga pri preprečevanju virusnih nalezljivih bolezni.

Boljše zdravje zaradi Transcendentalne meditacije

5 letna raziskava opravljena na 2.000 udeležencih je pokazala za 55-87% manj bolezni pril ljudeh, ki vadijo Transcendentalno meditacijo

Zmanjšana hospitalizacija za virusne bolezni, 2. študija:


Ali si bili rezultati zgornje študije morda zgolj srečno naključje? Poglejmo si še drugo študijo. Ta je analizirala podatke zdravstvenega zavarovanja 693 ljudi, ki so vadili TM, a so poleg TM uporabljali dodatne tehnike Mahariši Ajurvede (MAV), vključno s TM-Sidhi programom, joga asanami in dihalnimi vajami.

Skupino MAV so primerjali najprej s kontrolno skupino, v kateri so bili ljudje primerljivih poklicev, razporeditve starosti, podnebja in geografske lege ter na koncu še z normativnimi podatki. Za kategorijo “nos, grlo in pljuča” je skupina MAV imela 89% nižjo stopnjo hospitalizacije od norme in za 80% nižjo od kontrolne skupine! To je pomenilo dodatno 16% zmanjšanje bolezni v primerjavi s 73% zmanjšanjem v prejšnji študiji, v kateri so poskusne osebe vadile samo TM.

Še bolj spektakularne izboljšave pa so bile v kategoriji “nalezljive bolezni”. Skupina MAV je namreč imela celih 93% manj hospitalizacij za nalezljive bolezni v primerjavi z normativno in kontrolno skupino. To pomeni, da so dopolnilne tehnike MAV zmanjšale hospitalizacijo za še dodatnih 62,6% v primerjavi s samo vadbo TM.

 

Učinki TM na starejše ljudi:


Večina ljudi, ki umrejo od virusnih in bakterijskih okužb (gripe, koronavirusa ipd.), je starejših. Bi lahko morda vadba TM pomagala izboljšati zdravje tudi tej starejši populaciji?

Naslednja študija je pokazala, da TM zmanjšuje hospitalizacijo in obisk zdravnikov v vseh starostnih kategorijah. Vendar pa je bilo največje znižanje izmerjeno prav v najstarejši kategoriji, starejših od 40 let.

Za starostnih skupinah od 0 do 18 let ter 19 do 39 let je bilo znižanje za približno 50% v primerjavi z normo, kar je ogromno. Še bolj spektakularno pa je bilo znižanje pri ljudeh, starejših od 40 let: pri njih so ugotovili za celih 69% manj hospitalizacij in 74% manj zdravniških (ambulantnih) obiskov!

Zmanjšanje obiskov pri zdravniku z vadbo Transcendentalne meditacije

V obdobju 5 let so ljudje, ki so vadili TM, imeli bistveno manj obiskov pri zdravnikih

Zmanjšanje hospitalizacij z vadbo Transcendentalne meditacije

V obdobji 5 let so ljudje, ki so vadili TM, imeli tudi bistveno manj hospitalizacij

Dolgoročna (longitudinalna) študija o medicinskih izdatkih:


Zgoraj opisane študije zdravstvenega zavarovanja so bile opravljene na ljudeh, ki so se sami odločili, da se naučijo in vadijo TM.

Vendar pa se lahko upravičeno vprašamo: kaj pa, če so ljudje, ki se odločijo naučiti in vaditi TM, mogoče že pred tem bolj zdravi? Kajti, morda ljudje, ki se odločijo naučiti TM, že itak jedo zdravo, ekološko hrano; vsak dan telovadijo, ne kadijo in imajo na splošno zdrav način življenja.

Poglejmo si zelo zanimivo študijo iz Kanade, ki je odgovorila na to vprašanje.

Ta študija je za obdobje 14 let analizirala uradne zdravstvene evidence 1.418 ljudi, ki so vadili TM ter te podatke primerjala s 1.418 ljudmi, ki se TM niso naučili. Obe skupini sta bili primerljivi po starosti, spolu in regiji.

Prvih 8 let, ko ne ena ne druga skupina nista vadili TM, sta obe skupini imeli primerljive zdravstvene stroške. Ko pa se je ena skupina naučila TM, so njihovi stroški zdravljenja nenadoma začeli upadati in so se v naslednjih šestih letih zmanjševali vsako leto zapored.

Zmanjšanje medicinskih izdatkov z vadbo Transcendentalne meditacije 1

Takoj, ko so se naučili TM, so njihovi medicinski stroški začeli upadati. To kaže na konstantno in sistematično izboljševanje zdravja, ki ga daje vadba TM

Poglejmo si na spodnji sliki, kakšni so bili ti učinki na starejše od 65 let. Spodnji grafikon prikazuje ljudi, starejše od 65 let, (N = 163 tako za TM kot tudi za ne-TM-kontrolno skupino).

Vidimo, da je skupina, ki se je kasneje naučila TM (modra črta), prvih 8 let (preden so se naučili TM) imela celo nekaj višje zdravstvene stroške. Prav tako tudi vidimo, da so v začetnem 8-letnem obdobju njihovi zdravstveni stroški naraščali s približno enako hitrostjo kot zdravstveni stroški kontrolne skupine.

Ko pa se je poskusna skupina naučila TM, so v 5-letnem obdobju vadbe TM njihovi zdravstveni stroški začeli upadati, in sicer za približno 15% na leto. Po 5 letih je to pomenilo že za 70% nižje zdravstvene stroške od kontrolne skupine!

Kaj to pomeni? Zmanjšanje zdravstvenih strokov za približno 70%, ki sta ga ugotovili prej navedeni raziskavi (“1. študija” in “2. študija”), se torej ni pojavilo zato, ker bi bili praktikanti TM bolj zdravi še preden so se naučili TM. Kajti, ta kanadska raziskava je ugotovila, da se je poskusnim osebam zdravje začelo izboljševati šele potem, ko so se naučili TM.

Upoštevajte, da je to zmanjšanje stroškov zdravljenja primerljivo s tistim, ki je prikazano v prejšnjem tabeli o stopnjah hospitalizacije in obiskov zdravnika, približno 70% nižjih stopnjah hospitalizacije in obiskov zdravnika za starejšo starostno skupino.

Zmanjšanje medicinskih izdatkov z vadbo Transcendentalne meditacije 2

Še močnejše zmanjšanje medicinski stroškov se je pojavilo pri starejših osebah. To pomeni, da se pri starejših ljudeh proces staranja in razvoja bolezni zelo močno upočasni, če vadijo TM

Poskrbite za svoj imunski sistem!


Večina ljudi si pod besedo “prevencija” predstavlja razkuževanje rok in uporabo zaščitnih mask. Prevencija pa se v resnici začne mnogo prej: tako, da ojačate svoj imunski sistem.

Če nimate močnega imunskega sistema, vas bo prej ali slej doletela neka bolezen. Ne morete se celo življenje skrivati za razkužili, maskami in v karanteni.

Če pa imate močan imunski sistem, bo se bo telo z lahkoto ubranilo proti skoraj vsem virusom in bakterijam.

Močan imunski sistem ja vaša najmočnejša obramba pred boleznimi. Zato poskrbite zanj: z zdravo prehrano, gibanjem na svežem zraku, dovolj dobrim nočnim počitkom in… z vadbo Transcendentalne meditacije. Ta vam namreč vsak dan sproti odstranjuje strese in napetosti, ki slabijo imunski sistem.

Kot kažejo zgornje raziskave, se vam čas, ki ga vložite v vadbo Transcendentalne meditacije zelo, zelo obilno povrne: kot manj bolezni, kot manj slabega počutja; kot več zdravja in več sreče. Zato se čimprej naučite Transcendentalno meditacijo; videli boste, da bo to ena od najbolj koristnih stvari v vašem življenju!

Avtor originalnega besedila je dr. David Orme-Johnson. To besedilo je prevedel, skrajšal in priredil dr. Andrej Rus.

Originalno besedilo si lahko preberete na tej povezavi (PDF datoteka, v angleščini). V njej so natančno navedeni tudi vsi viri (reference) opisanih raziskav.