Close

Kakšna je izkušnja med Transcendentalno meditacijo?

Kaj pravzaprav človek dela ter izkuša med Transcendentalno meditacijo?

Se vam je kdaj zgodilo, da ste z zaprtimi očmi poslušali prijetno glasbo in se pri tem zelo umirili, ne da bi pri tem zaspali?

Ali pa med prijetno masažo izkusili stanje, ko ste čutili, da ste izjemno sproščeni, umirjeni, brez misli, vendar povsem budni?

Če ste, potem ste nekoč že spontano dobili zelo blag okus ‘transcendiranja’. Kadarkoli je namreč um izpostavljen prijetnemu dražljaju in so ob tem izpolnjeni še nekateri dodatni pogoji, bo um začel spontano izkušati vedno globlje, vedno zgodnejše vrednosti tega dražljaja.

Latinska beseda ‘transcendere’ sicer pomeni ‘iti onkraj, preko nečesa’, preseči, prekoračiti’. Primer: »Bojan Križaj je na zaključni tekmi ‘presegel’ (transcendiral) svoje omejitve ter strahove in nepričakovano postal svetovni prvak.«

Transcendiranje

Človek lahko sicer občasno spontano sem ter tja transcendira preko katerega koli od petih čutil. Npr. pri zelo prijetni, nežni sproščujoči masaži, se lahko med masažo človek povsem umiri, a ne zaspi. V tem primeru je ‘transcendiral’ preko čutila tipa. Prijetni dražljaj nežne masaže je povzročil, da je um pričel spontano izkušati vedno finejše vrednosti tega dražljaja ter se čez čas povsem umiril – ne da bi zaspal. To je transcendiranje.

Pri Transcendentalni meditaciji za transcendiranje uporabimo čutilo sluha. Tradicionalno (tako v vedski tradiciji kot tudi v budizmu) namreč velja, da je čutilo sluha najfinejše čutilo. Transcendiranje na zvok (preko čutila sluha) je zato najmočnejše in najgloblje.

Na tečaju Transcendentalne meditacije se človek nauči, kako ob pravilni uporabi hitro in povsem nenaporno transcendira na posebej izbrani zvok, ki se tradicionalno imenuje ‘mantra.

Mantre so sicer nekaj, kar morda poznate iz drugih vrst meditacij. Morda ste na tečaju joge ponavljali ali prepevali kakšne mantre. Morda ste o mantrah brali v kakšni knjigi. Mantre so sicer nekaj, kar pogosto uporabljajo tudi druge vrste meditacij. Ključna razlika pri Transcendentalni meditaciji pa je v načinu uporabe mantre. Poleg načina uporabe mantre pa tudi v nekaterih drugih bistvenih značilnostih manter, ki se uporabljajo pri Transcendentalni meditaciji – več o tem sicer razložimo na samem tečaju Transcendentalne meditacije, ko tečajniki že imajo več izkušenj in sposobnost globljega razumevanja samega procesa transcendiranja.

Ob pravilni uporabi mantre tako med Transcendentalno meditacijo človek spontano prične izkušati vedno subtilnejše, finejše, nežnejše vrednosti zvoka mantre. Hkrati s tem pa prične izkušati tudi vedno tišje plasti svoje zavesti. Kar opazi je, da se misli, čustva, čutila in telo zelo, zelo umirijo. Med transcendentalno meditacijo se tako pojavi tiho, nežno, zelo prijetno stanje globoke in budne umirjenosti. Stanje, ki je tako prijetno, da vsakdo – ko se prvič na tečaju nauči Transcendentalno meditacijo – vedno po končanem učenju vpraša: »Ali lahko meditiram večkrat dnevno, saj mi je ta izkušnja res neverjetno prijetna?«

Zelo globok buden počitek

Številne raziskave kažejo, da je globina umiritve med Transcendentalno meditacijo mnogo globlja kot pa med katero koli drugo vrsto meditacij.Še več: raziskave kažejo, da se zgolj pri Transcendentalni meditaciji pojavi počitek, ki je bistveno globlji, kot pa če človek sproščeno sedi na stolu z zaprtimi očmi.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da se pro drugih vrstah meditacij sicer lahko pojavi stanje umirjenosti in sprostitve. Vendar, ta sprostitev dejansko ni nič globlja od počitka, ki se pojavi kadar človek zgolj sproščeno in udobno sedi z zaprtimi očmi. Da, prav ste prebrali. Raziskave kažejo, da sta sicer pri drugih vrstah meditacij počitek in umirjenost sicer lahko prijetna in osvežujoča, a dejansko nič globlja od običajnega sproščujočega počitka, kadar človek udobno sedi z zaprtimi očmi.

Edinole pri Transcendentalni meditaciji pa se pojavi počitek, ki je mnogo globlji kot pa kakršen koli drug počitek, ki ste ga kdaj izkusili v življenju.

Ali lahko transcendiram tudi pri drugih meditacijah?

Transcendiranje je povsem spontan, naraven proces, ki se lahko človeku občasno delno pojavi tudi samo od sebe – celo ne da bi človek kadar koli sploh slišal za kakšno meditacijo (npr. pri poslušanju prijetne glasbe, nežni masaži, ipd.).

Zato se lahko delno transcendiranje občasno in za kratek čas spontano pojavi tudi pri kakšni drugi vrsti meditacije. Vendar pa se transcendiranje pri drugih vrstah meditacij zgodi mimogrede, kot zdrs, alki celo kot napaka v vadbi te meditacije.

Transcendentalna meditacija pa je specifično namenjena transcendiranju – naravnemu, spontanemu izkušanju vedno globljih, subtilnih in vedno bolj umirjenih plasti zavesti. Transcendentalna meditacija je tehnika, metoda, ki vam omogoči, da to izkušnjo doživljate povsem sistematično in redno, ne pa da je prepuščena naključju.

Ali se lahko transcendiranja naučim sam, brez tečaja?

Sistematičnega transcendiranja se ne da naučiti iz knjig, video posnetkov ali interneta. Lahko se ga naučite le v osebnem postopku učenja. Podobno, kot si sami ne morete narediti plombe v zobu, se tudi ne morete sami naučiti transcendiranja. Tudi pri masaži potrebujete nekoga, ki vas masira, da se lahko med masažo umirite. Kajti, če se boste masirali sami, boste s tem vzdrževali stanje aktivnosti, namesto, da bi se umirili.

Pri Transcendentalni meditaciji sicer potrebujete vodstvo le na začetku, ko se učite, potem pa to počnete povsem samostojno. A na samem začetku, v procesu učenja, vas v transcendiranje mora nekdo zapeljati.

Pa ne kdorkoli, saj je v procesu učenja transcendiranja možna sto in ena izkušnja ali ovira. Lahko, da se vam pojavijo kakršne koli senzacije. Lahko, da na začetku (zaradi sto in enega razloga) morda nič ne čutite. Ali pa se pojavi kaj povsem tretjega. Lahko da vam (spet zaradi sto in enega razloga) ne gre. Usposobljen ter izkušen učitelj bo ob vsaki oviri v hipu vedel, kako ravnati, da greste preko ovire in naprej.

Brez usposobljenega učitelja pa se boste samo vrteli v krogu ter nazadnje obupali, saj ne bo učinka. Ali pa v najslabšem primeru meditacijo celo narobe izvajali, kar vam bi lahko (tako kot pri napačno izvajani športni vadbi) na dolgi rok celo škodilo.

Zato tradicionalno velja, da se človek meditacijo vedno lahko nauči samo od usposobljenega učitelja. Nikoli pa sam, ali od nekoga, ki je zgolj bil na tečaju meditacije.

Učitelj Transcendentalne meditacije vam tudi med drugim pomaga, da se na začetku, ko se še učite, sploh umirite in dobite pravo izkušnjo. Čim boljši je učitelj, tem boljša je vaša začetna izkušnja.

Ker pa je transcendiranje zelo delikaten postopek, vam učitelj po končanem tečaju tudi brezplačno na osebnih svetovanjih pomaga korigirati napake, ki se sčasoma lahko prikradejo v vašo vadbo Transcendentalne meditacije. Se vam ježe kdaj zgodilo, da ste se na nekam tečaju naučili neke nove veščine, po tečaju pa ste s svoji vprašanji ostali sami? Prepuščeni dolgotrajnemu iskanju informacij, spraševanju prijateljev, branju knjig ali brskanju po internetu – vse v obupani želji, da bi rešili problem?

To se vam po tečaju Transcendentalne meditacije nikoli ne more zgoditi. Ko enkrat končate tečaj, vam je vedno brezplačno na voljo vaš učitelj. Vedno imate na voljo osebno pomoč, ne da bi vam bilo za to potrebno kar koli doplačati. Če veste, da npr. individualna ura joge stane od 40-70 EUR, da ura masaže, psihoterapije ali pa zdravilca stane od 50 EUR navzgor, potem si lahko hitro izračunate, kako ogromno pravzaprav dobite na tečaju Transcendentalne meditacije.

Ne dobite namreč samo tečaja, na katerem se naučite najbolj učinkovito in najbolj priznano meditacijo na svetu; že samo bi bilo vredno svoje cene. Pri Transcendentalni meditaciji po opravljenem tečaju dobite tudi neomejeno individualno pomoč glede vaših vprašanj. To vam da velik občutek varnosti in gotovosti, saj vam nikoli po tečaju ne potrebno za dodatna svetovanja več karkoli doplačati. Predvsem pa se naučite transcendirati – umiriti svoje misli ter izkusiti globoki notranji mir, ki odstrani vse strese, bolezni in napetost.