Close

Kako je znanost odkrila meditacijo

Za marsikoga beseda ‘meditacija’ označuje nekaj duhovnega, nepoznanega in morda celo čudnega. Nekaj eksotičnega, s čimer se v glavnem ukvarjajo ljudje, ki so morda drugačni in ‘malo nenavadni’.

Meditacija naj bi namreč bila nekaj nepreverljivega in nepreverjenega. Rezultati naj bi bili posledica umišljanja in placeba. Mnogo ljudi sicer meni, da meditacija morda človeka zares lahko malo sprositi, a hkrati vam bodo v isti sapi porekli, da za sprostitev navsezadnje obstajajo tudi mnoge druge, mnogo bolj konvencionalne, normalne in priznane metode ter načini. Načini, ki preverjeno in raziskano dajejo rezultate.

Je to res, ni res?

V resnici to sploh ne drži. Meditacija je nekaj, kar človeka sprosti enako (to velja za večino meditacij) ali pa mnogo bolj (to velja za Transcendentalno meditacijo) kot različni konvencionalni načini sproščanja.

O različnih meditacijah je bilo v zadnjih desetletjih po vsem svetu opravljeno že nekaj tisoč raziskav. Te kažejo, da imajo različne meditacije povsem merljive učinke in rezultate. Zgoda o tem, kako je raziskovanje meditacije v zadnjih desetletjih sploh postalo nekaj normalnega, pa sega v zgodnja 1970-ta leta in je povezano ravno s tehniko Transcendentalne meditacije.

Kako se je začelo…

Leta 1970 je dr. Keith Wallace, takrat sodelavec medicinske fakultete kalifornijske univerze v Los Angelesu (U.C.L.A. – University of California at Los Angeles) opravil pionirsko raziskavo o učinkih Transcendentalne meditacije. Istega leta je kot temo za doktorsko disertacijo na UCLA opravil raziskavo o fizioloških učinkih Transcendentalne meditacije.

Morda se vam danes to ne zdi nič takega, a leta 1970 je bilo to nekaj zelo drznega in novega. Pred tem je namreč meditacija veljala za nekaj, česar naj bi se resen znanstvenik raje sploh ne dotaknil, če naj ne tvega svoje raziskovalne kariere. Podobno, kot npr. danes noben resen znanstvenik ne bo šel raziskovati vedeževanja. Če je zaposlen na univerzi ali na nekem resnem raziskovalnem institutu, mu nihče ne bo odobril ne sredstev ne časa za raziskovanje nečesa, kar po splošnem prepričanju velja za popolnoma neznanstveno. Če pa bi morda že opravil takšno raziskavo, mu je skoraj zagotovo ne bi hotela objaviti nobena resna znanstvena revija.

Nekaj podobnega je veljalo glede raziskovanja meditacije konec 1960-tih let. Skoraj noben resen znanstvenik na kateri koli resni znanstveni instituciji takrat raje ne bi tvegal svoje kariere z raziskovanjem nečesa kar je v tistem času veljalo za mistično, zastarelo in povsem neznanstveno: meditacije.

Pionirska raziskava

A leta 1969 in 1970 se je ravno tega raziskovalnega vprašanja lotil Keith Wallace: raziskovanja fizioloških učinkov Transcendentalne meditacije. Za to odločitev je imel nekaj zelo dobrih razlogov: Nekaj let poprej se je namreč tudi sam naučil te metode in ugotovil, da ima zelo močne pozitivne učinke, ki so onkraj kakršnega koli dvoma. Zato je razmišljal takole: če nekaj zares učinkuje in deluje, potem bi morali biti sposobni to tudi objektivno, znanstveno izmeriti.

Ker naj bi po besedah Mahariši Maheš Jogija, ki je Transcendentalno meditacijo prinesel na Zahod, Transcendentalna meditacija povzročila izkušnjo novega, samosvojega in povsem drugačnega četrtega glavnega stanja zavesti – transcendentalne zavesti, je bila ta metoda kot nalašč za preverjanje hipoteze o obstoju višjih stanj zavesti. Mahariši je sicer že od vsega začetka svojega učenja od leta 1957 trdil, da je transcendentalna zavest realno, potrdljivo stanje zavesti, psihološko in fiziološko jasno definirano in zato popolnoma dostopno znanstveni verifikaciji.

Tretji razlog pa je bil zelo praktične raziskovalne narave: zaradi velikega števila praktikantov Transcendentalne meditacije (leta 1970 jih je bilo približno 1 milijon), je bilo namreč zelo lahko za raziskavo dobiti zadostno število poskusnih oseb. Ker je Transcendentalna meditacija nenaporna in lahka za izvajanje, poskusne osebe niso imele nikakršnih težav z meditiranjem med meritvami, sredi aparatur v laboratoriju, kar je močno olajšalo raziskavo. Za raziskavo torej ni bilo potrebno tovoriti aparatur v Himalajo ter po Indiji iskati jogije, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri meritvah.

Je res kaj našel?

Dr. Wallace je za raziskavo zbral skupino študentov, ki so v povprečju dve leti in pol vadili Transcendentalno meditacijo. Ko je pričel meriti ali se med vadbo Transcendentalne meditacije sploh pojavijo kakšne bistvene spremembe načina delovanja fiziologije je presenečen ugotovil, da karkoli je meril, se je med vadbo Transcendentalne meditacije zares močno spremenilo.

Ko je preliminarne meritve videl profesor na tej univerzi je presenečen rekel dr. Wallacu: »Neverjetno, izbrali ste zares čudovit predmet raziskave: Kot kaže, vam pri tej raziskavi sploh ni treba z mikroskopom iskati nekih majhnih sprememb, temveč karkoli pomerite, najdete rezultate. Takšna raziskava je sen vsakega raziskovalca!«

Rezultati te pionirske raziskave, ki jo je opravil dr. Keith Wallace raziskave so bili zares presenetljivi: med vadbo Transcendentalne meditacije so se namreč pojavil zelo značilne spremembe delovanja fiziologije. Skoraj vse, kar je dr. Wallace meril, se je med vadbo Transcendentalne meditacije bistveno spremenilo in kazalo na zelo posebno in povsem novo vrsto umirjenosti. Kazalo je, da se med vadbo Transcendentalne meditacije pojavi novo, samosvoje in doslej neznano delovanje duha in telesa. Zato je dr. Wallace predpostavil, da Transcendentalna meditacija povzroči povsem novo glavno stanje zavesti, četrto glavno stanje zavesti.

Revolucionarno odkritje

To je bilo presenetljivo in zares novo znanstveno odkritje. Tako presenetljivo in novo da je bila leta 1970 ta raziskava objavljena v najbolj prestižni znanstveni reviji na svetu, reviji ‘Science’. Zato je seveda zbudila ogromno zanimanje znanstvene javnosti.

Tej objavi sta hitro sledila ponatisa te raziskave v dveh izjemno prestižnih znanstvenih revijah ‘American Journal of Psychology’ in ‘Scientific American’, kar je v naslednjih letih nato sprožilo pravcato eksplozijo znanstvenih raziskav o tehniki Transcendentalne meditacije. Meditacija je nenadoma pričela med znanstveniki postajati povsem legitimen predmet raziskav.

V zadnjih desetletjih je bilo tako na preko 240 univerzah ter institutih po vsem svetu opravljenih že preko 600 raziskav o učinkih Transcendentalne meditacije. Ravno zaradi raziskav o učinkih Transcendentalne meditacije je meditacija postala relevanten predmet znanstvenih raziskav. V zadnjih desetletjih je bilo po vsem svetu o učinkih različnih meditacij opravljenih na tisoče znanstvenih raziskav.

V Združenih državah Amerike zdravstveno ministrstvo (preko svojega National Health Institute, ki je nekaj takega kot državni Institut za javno zdravje pri nas v Sloveniji) namenja desetine milijonov dolarjev za raziskave o zdravstvenih učinkih raznih vrst meditacij. Samo za raziskave o učinkih Transcendentalne meditacije je National Health Institute podelil že skoraj 30 milijonov dolarjev.

Danes je zato vse drugače…

Mediacija ni več nekaj, česar bi se resen znanstvenik lahko sramoval. Postala je predmet resnih in obširnih raziskav po vsem svetu, tudi v Sloveniji. In vse to se je začelo davnega leta 1970 ravno z prvo raziskavo o fizioloških učinkih Transcendentalne meditacije, ki jo je takrat opravil dr. Keith Wallace.

Transcendentalna meditacija je bila v zadnjih desetletjih prva in pionirska na mnogih področjih. Področje znanstvenega raziskovanja je eno izmed njih. Fiziološki učinki Transcendentalne meditacije namreč niso skriti in težko merljivi. So tako veliki, da skoraj vsaka raziskava, ki se nameni meriti njene učinke ugotovi nekaj novega. In ravno zato, ker je Transcendentalna meditacija tako izjemno učinkovita metoda ji je zato pripadla čast, da je orala ledino tudi na področju znanstvenih raziskav.

Čeprav je bilo v zadnjih desetletjih opravljenih na tisoče raziskav o raznih meditacijah, pa Transcendentalna meditacija še vedno velja za najbolj učinkovito in najbolj potrjeno metodo meditacije na svetu, ki je po koristnih učinkih in dokazanosti daleč pred drugimi metodami.

In kakšno korist boste imeli vi od tega?

Če se torej naučite Transcendentalno meditacijo pri njej zagotovo veste, da boste imeli koristne učinke. Da vam bo brez kančka dvoma pomagala odstraniti stres, izboljšati zdravje, odstraniti utrujenost, razbistriti misli, povečati učinkovitost ter močno in hitro razviti zdravo, pozitivno osebnost. da vaš čas, energija, denar in vloženi trud ne bodo zapravljeni za vadbo neznane meditacije, za katero ne vemo, ali ima zares sploh kakršne koli učinke. Ali pa za vadbo meditacije, za katero raziskave kažejo, da ima nekajkrat manjše učinke kot jih ima Transcendentalna meditacija.

Pri Transcendentalni mediaciji veste kaj dobite. Veste, kakšne rezultate lahko pričakujete. In veste, da to ni zgolj lahka obljuba, temveč znanstveno potrjeno dejstvo.