Close

Kako meditacija poveča učinkovitost mišljenja

Zavest je prvotno gibalo vseh človekovih misli, dejanj in obnašanja. Vsako dejanje se najprej porodi v naši zavesti kot misel. Misli so podlaga za aktivnost; aktivnost povzroči dosežke; dosežki pa so osnova za izpolnitev in srečo v življenju. Uspešna aktivnost je vedno osnovana na zbranem in jasnem mišljenju.

Če je naš um šibek, neorganiziran, zmeden, utrujen, top, neustvarjalen… bo to povzročilo neučinkovito aktivnost, slabe dosežke in le malo izpolnitve v življenju. Zato je zbran, jasen, ustvarjalen, bister um pomemben prav za vsakogar, ne glede na njegov poklic.

Nezmožnost izpolnitve želja leži v naši nesposobnosti uporabljati ves duševni potencial. Prav gotovo ste že slišali, da psihologi pravijo, da človek uporablja le majhen delček svojih mentalnih sposobnosti, kakšnih 5-10%. Vsakdo čuti, da so njegove sposobnosti večje, kot pa so njegovi dosežki, a vendar nihče ne ve, kako v polnosti razkriti svoj notranji potencial.

Zmeden človek bo imel šibko, neučinkovite raztresene misli. V glavi bo čutil neprestano brbotanje množice različnih neurejenih misli, spominov, načrtov, pričakovanj, skrbi, dvomov… Takšno neurejeno mišljenje bo imelo za posledico zelo neučinkovito aktivnost, vse to pa bo samo še dodatno še povečevale človekovo nezaupanje v samega sebe.


Imate tudi vi nenehen hrup v glavi?

Če se udobno usedete in za nekaj minut zaprete oči, kaj opazite? Najverjetneje se vam v teh nekaj minutah pojavi kopica neurejenih misli o zelo različnih stvareh: od tega, kaj moramo storiti, do tega, kaj se nam je danes že zgodilo. To povsem naključno brbotanje misli, ki ne vodijo nikamor, zelo neučinkovito porablja ogromno količino energije. Ne pozabite, da so možgani eden od največjih porabnikov kisika in energije v telesu!

Sedaj dobro razmislite: ali se je vsa ta množica misli pojavila šele, ko ste zaprli oči, ali pa je bila v vaši glavi že prej? Odgovor je jasen: vse te neurejene in nekoristne misli so v resnici ves čas prisotne, toda ker čez dan vedno nekaj počnemo, se jih ne zavedamo in jim običajno ne posvečamo dosti pozornosti. Še več – to situacijo jemljemo kot samo po sebi umevno, kot nekaj povsem normalnega. A v resnici je to stanje daleč od učinkovitega in normalnega delovanja našega živčnega sistema.


Kako torej doseči zbrano in učinkovito mišljenje?

Ena od stvari, ki zelo slabijo učinkovitost našega mišljenja je, da delamo več stvari naenkrat. Npr. jemo in beremo časopis ali gledamo televizijo; vadimo šport in zraven preko slušalk poslušamo glasbo; telefoniramo in vozimo avto; ob nenehno prižgani televiziji ali radiu opravljamo dnevne dejavnosti…

Zakaj to ni v redu? Če delamo več stvari hkrati, to deli našo pozornost. In ko je pozornost razdeljena na več opravil, ni več učinkovita in zbrana. To, da delamo več stvari naenkrat, je zelo slaba in popolnoma nekoristna razvada. Če vsi ljudje okoli nas to počnejo, to še ne pomeni, da je to tudi pravilno in koristno. Če npr. hkrati jemo in beremo časopis, ni naša pozornost v polnosti ne na eni in ne na drugi stvari.

Na dolgi rok to slabi našo duševnost, saj jo navaja, da počne več stvari naenkrat, a nobeno od njih 100%. Zato tudi pri drugih opravilih nismo več zbrani in učinkoviti, prav tako pa tudi radost pri opravljanju aktivnosti ni več tako velika, kot bi lahko bila, če bi se ji popolnoma posvetili. Če se s prijateljem po telefonu pogovarjamo o zanimivi temi in hkrati gledamo zelo dober film, ne bomo imeli dosti ne od pogovora, ne od filma.


Bi radi imeli zbrane, učinkovite, urejene misli?

Kaj lahko torej storimo? Zelo pomembno je, da nikakor ne poskušate na silo uvesti sprememb v vaše navade. Dovolj je, da se zavedate, kaj je prav in kaj ne. Ko boste naslednjič med jedjo zgolj zaradi stare navade spet posegli po časopisu, boste mogoče začutili, da to sploh ni potrebno. In ugotovili boste, da lahko jeste brez branja časopisa, ter da je kosilo dosti bolj prijetno, če se spontano osredotočite le nanj.

Vsakič, ko imate možnost izbire, izberite opravljanje le ene dejavnosti. Ugotovili boste, da vam to bolj prija, kot pa delitev pozornosti na več opravil hkrati, saj je opravljanje le ene stvari naravno in normalno. Sčasoma bo vaše mišljenje postalo bolj zbrano in učinkovito, hkrati pa se bo tudi povečalo notranje zadovoljstvo v vsakodnevni aktivnosti.


Umirite miselni hrup v glavi!

Druga stvar, ki zelo močno razvija jasno in urejeno mišljenje je vadba tehnike Transcendentalne meditacije. Vsi iz lastne izkušnje veste, da kadar smo sveži in spočiti, dosti lažje razmišljamo, se odločamo in delujemo. Kadar smo spočiti in mirni so naše akcije dosti bolj učinkovite kot pa kadar delamo v paniki, nervozi.

Med vadbo Transcendentalna meditacija sistematično in povsem nenaporno umirimo nemirno aktivnost naše duševnosti. Med Transcendentalna meditacija se um umiri vse do stanja popolne notranje tišine, ki ga človek izkuša kot stanje velike skladnosti ter notranje izpolnjenosti.

Že v začetku 1970-tih let so prvič odkrili, da Transcendentalna meditacija povzroči izjemno urejeno delovanje možganov ( visoko EEG koherenco med različnimi predeli možganov). To se je izkazalo za dosti pomembnejšo značilnost stanja med Transcendentalno meditacijo, kot pa zgolj pojav zelo močnih alfa valov, po katerih je sicer slovela Transcendentalna meditacija. Ker EEG koherenca predstavlja mero medsebojne usklajenosti delovanja nevronov, to kaže, da Transcendentalna meditacija povzroči visoko raven integriranosti delovanja možganov.


Zakaj je to izjemno zanimivo in koristno?

Delovanje človeških možganov je namreč ponavadi precej nekoherentno: če z EEG izmerimo električno aktivnost možganske skorje ugotovimo, da električni signali z različnih področij možganske skorje običajno nimajo kaj dosti skupnega – so neusklajeni, med seboj različni, oz. nekoherentni.

To povzroči raztreseno, neučinkovito in razpršeno mišljenje, ki ga zagotovo zelo dobro poznate iz svoje lasne izkušnje. Misli vam nenehno begajo sem in tja, težko se zberete in zapomnite podatke. Vzrok temu je neurejeno, nekoherentno delovanje možganov.

Transcendentalna meditacija pa sistematično umirja nemirno aktivnost naše duševnosti, zato povzroči, da imamo bolj zbrane in urejene misli, bolj učinkovito aktivnost in zato večje dosežke, ter več zadovoljstva v življenju.

Z vadbo Transcendentalna meditacija smo zato v aktivnosti bolj sproščeni, manj napeti, bolj zadovoljni ter imamo bolj zbrane in urejene misli.

Tudi številne znanstvene raziskave so pokazale, da redna vadba Transcendentalna meditacija močno razvije naše mentalne sposobnosti: spomin, jasnost zaznavanja, reakcijski čas, sposobnost koncentracije, ustvarjalnost, inteligentnost… Kmalu ugotovimo, da imamo vedno manj odvečnih in nepotrebnih misli, ter da se dosti lažje zberemo, zato stvari opravimo dosti hitreje, z manj napora in brez nepotrebnega trošenja energije.