Close

Meditacija na zdravniški recept?

Fiziologija sodobnega človeka je vsak dan postavljena pred mnoge preizkušnje. Stresu smo izpostavljeni na delu, v šoli, na cesti, čakajoč v vrsti na banki. Tudi slaba hrana, onesnaženje in mestni hrup opravijo svoje. Poleg tega pa sodobni človek prejme v mesecu dni več informacij kot jih je pred 100 leti nekdo v celem življenju. Stresi se kopičijo v telesu, porušijo njegovo uravnoteženo delovanje in izbruhnejo na dan kot bolezni: krvni pritisk raste, pojavljajo se glavoboli, utrujenost in nespečnost, želodčna kislina začne razjedati sluznico, moč imunskega sistema oslabi, pomanjkanje energije in različne bolezni postanejo kar same po sebi umevne.

Znanstveniki so ugotovili, da se med vadbo tehnike Transcendentalne meditacije (tehnika TM) dogajajo v telesu edinstvene fiziološke spremembe, ki omogočijo organizmu izredno globok počitek. Številne znanstvene raziskave o tehniki Transcendentalne meditacije so pokazale, da se že po nekaj minutah vadbe tehnike Transcendentalne meditacije metabolizem zmanjša za 16-20%, medtem ko med spanjem upade le za 6-8 % in to šele po 5 do 6 urah spanja.

V tem globokem počitku, ki ga omogoči Transcendentalna meditacija, se sprostijo nakopičene napetosti ter globoko zakoreninjeni stresi, ki jim tudi običajni spanec ne more do živega in so zato latentni izvor slabega počutja in bolezni.

Vadba tehnike Transcendentalne meditacije poživlja, pomlajuje in obnavlja telo ter zaustavlja proces staranja, povečuje vitalnost in polni telo z energijo ter s tem izboljšuje splošno počutje, učinkovitost v aktivnosti in ustvarjalnost.


Kaj je osnovni vzrok večine bolezni?

Sodobna medicina je odkrila, da je okoli 80% vseh bolezni psihosomatskega izvora. Tako se večina obolenj pravzaprav začne s stresom ali travmo, ki povzroči stanje emocionalne labilnost in funkcionalnih motenj. Tema dvema fazama sledi dejanska organska sprememba (npr. rana na želodcu) in bolezen. S tehniko Transcendentalne meditacije delujemo na bolezen v njeni najzgodnejši fazi, v fazi stresa. V globokem počitku, ki ga dosežemo med Transcendentalne meditacije, se sproščajo tudi globoko zakoreninjeni stresi, ki v običajnem nočnem spancu ostanejo nedotaknjeni in so zato latentni izvor bolezni ter slabega počutja. Ker tehnika Transcendentalne meditacije celotnemu živčnemu sistemu omogoči temeljit počitek, ki odstranjuje napetosti, lahko duh in telo funkcionirata bolj mirno, spočito in ustvarjalno.

Stres in utrujenost sta nekaj, kar je vsakomur od nas zelo dobro znano ne glede na spol, poklic ali starost. Stresu smo dandanes izpostavljeni povsod: na delu, v šoli, na cesti… Zato sploh ni čudno, da nekateri ljudje zvečer posegajo po uspavalnih tabletah, da lahko zaspijo, zjutraj pa po kavi, da se poživijo.

Ni težko videti, da je večina težave, ki pestijo današnje človeštvo, v svoji osnovi psihološkega značaja. Večina vseh bolezni je psihosomatskih – to pomeni, da je v osnovi bolezni psihološka motnja. Isto lahko rečemo za nezadovoljstvo, slabo počutje, delovno neučinkovitost, kajenje, alkoholizem, neustrezne prehrambne navade ter napete medčloveške odnose.

Kako odpraviti sam vzrok bolezni?

Če želimo izboljšati kakovost svojega življenja imamo danes na voljo številne metode, ki izboljšujejo enega ali le nekaj področij življenja: ali zdravje ali govorniške sposobnosti ali spomin ali telesne sposobnosti ali pa kaj drugega. Toda, če znamo odstraniti osnovni vzrok vseh teh problemov – to je stres – lahko z eno samo potezo olajšamo ali celo razrešimo zelo raznolike težave. Na ta način hkrati izboljšamo prav vsa področja življenja. Kako lahko to storimo?

Za odpravljanje posledic stresa danes poznamo različne metode. Prednost tradicionalnih metod je, da je njihova učinkovitost preizkušena čez tisočletja, so enostavne za uporabo in nimajo stranskih učinkov. Takšna starodavna metoda je tudi tehnika Transcendentalne meditacije (TM), ki se je izkazala za enega od najučinkovitejših načinov za odpravljanje posledic stresa, ki pesti sodobnega človeka.

Transcendentalna meditacija je starodavna metoda, s katero svojemu umu in telesu na enostaven način omogočimo izjemno globoko sprostitev. Transcendentalne meditacije je enostavna, naravna in nenaporna mentalna tehnika, ki jo vadimo dvakrat dnevno po 15-20 minut, udobno sedeč z zaprtimi očmi.


Zelo globok telesni počitek – si lahko predstavljate regeneracijo, ki jo to povzroči?

Že po nekaj minutah vadbe se pojavi stanje zelo globoke umirjenosti in prijetne sproščenosti, ki odpravi utrujenost in napetosti. Vsak dan si lahko vzamemo nekaj minut ter privoščimo svojemu umu in telesu počitek, po katerem tako zelo hrepenita.

Za vadbo tehnike Transcendentalne meditacije razen stola, na katerem udobno sedimo, ne potrebujemo dodatnih pripomočkov, posebnega prostora ali okoliščin, zato lahko tehniko Transcendentalne meditacije vadimo praktično povsod: doma, v službi, na vlaku ali avtobusu, v čakalnici… Zato je tehnika TM izjemno praktična, saj nam omogoča, da se dvakrat dnevno za 20 minut umirimo in sprostimo, ne glede na to, kje se nahajamo.

Raziskava, objavljena v ameriški znanstveni reviji Psychosomatic Medicine, ki je v obdobju 5 let spremljala skupino 2000 praktikantov tehnike Transcendentalne meditacije, je pokazala, da je bilo med praktikanti tehnike Transcendentalne meditacije v primerjavi z ostalo populacijo za 87% manj hospitalizacij zaradi bolezni ožilja, 55% manj zaradi obolenj za rakom, 87% manj zaradi nevroloških obolenj in 73% manj zaradi obolenj dihal.


Transcendentalna meditacija pomaga umiriti um, a zelo dobrodejno vpliva tudi na telo.

Duševnost in telo sta namreč povezana, zato je večina bolezni psihosomatskega izvora. Vse, kar se dogaja v duševnosti se neizbežno odrazi tudi na telesu.

Na podlagi rezultatov te raziskave, ki je v splošnem pokazala 56% manj hopsitalizacij med praktikanti tehnike Transcendentalne meditacije, so se nekatere zdravstvene zavarovalnice po svetu (na Nizozemskem, ZDA) odločile, da ponudijo praktikantom tehnike Transcendentalne meditacije popust pri zavarovanju, saj boljše zdravje, ki je posledica redne vadbe tehnike TM, tudi močno zmanjša stroške za zdravstvene storitve.

V Veliki Britaniji pa se je moč tehnike Transcendentalne meditacije naučiti na podlagi zdravniškega recepta (stroške tečaja krije zdravstvena zavarovalnica), če zdravnik ugotovi, da je glavni razlog nastanka bolezni stres. Z vadbo tehnike Transcendentalne meditacije se zaradi zmanjšanja notranje napetosti, zmanjša tudi potreba po uživanju škodljivih poživil, kot so cigarete, kava in alkohol.

zmanjšanje bolezni z Transcendentalno meditacijo

Pet letna raziskava je spremljala zdravstvene statistike 2.000 oseb (v ZDA), ki so vadile tehniko TM. Izkazalo se je, da je pri praktikantih tehnike TM celotna raven hospitalizacije za 56% nižja od normativne v vseh kategorijah: 87% manj kardiovaskularnih bolezni, 73% manj bolezni dihalnega sistema, 87% manj bolezni živčnega sistema, 67% manj mišično-kostnih bolezni, 55% manj raka ter 63% manj poškodb.