Close

Spanje ali meditacija?

“Zelo zanimivo…” je rekel Jože in me pogledal. To je bila njegova prva meditacija v življenju, saj se je na tečaju Transcendentalne meditacije ravnokar naučil meditirati.

“Doslej je bilo vedno tako”, je nadaljeval, “da kadarkoli sem želel umiriti svoje misli, sem šel popoldne za nekaj minut spat. Med meditacijo pa se je zdaj pojavilo zelo nenavadno stanje: misli so se povsem umirile, a bil sem povsem buden, popolnoma pri zavesti. Zelo zanimivo!”


Spanje vs. Transcendentalna meditacija

Pogosto ljudje, ki ne meditirajo, rečejo, da meditacije pravzaprav ne potrebujejo. Če so utrujeni, gredo pač raje malo zadremat.

A takšen človek ne ve, kaj v resnici zamuja. Stanje, ki se pojavi v spanju, se namreč zelo, zelo razlikuje od stanja med Transcendentalno meditacijo. Na kakšen način?

Kadar človek zaspi, se aktivnost različnih delov možganov sistematično, v določenem zaporedju zmanjša. Prvi del, ki se med spanjem izklopi je čelni reženj (‘prefrontalni korteks’).

Čelni reženj je tisti del možganov, ki je odgovoren za najvišje mentalne funkcije. Ta del možganske skorje je odgovoren za razmišljanje, odločanje, nadzor, zavedanje sebe, načrtovanje, osebnost, mišljenje, itd. To je evolucijsko najvišje razviti del možganske skorje, ki se povsem razvije šele nekje do 25 leta starosti. Je kot predsednik države ali direktor podjetja. Je sedež izvršilnega procesiranja možganov. Čim bolj razvit ali pa urejeno aktiven imate ta del možganov, tem pametnejši ste, bolje se odločate in več dosežete.


Spanje izklopi čelni reženj možganov. Kaj to pomeni za vas?

Spanje zelo zmanjša aktivnost in prekrvavljenost čelnega režnja možganov. Med spanjem namreč izvršni center možganov počiva. Ko se človek zbudi iz spanja, se zato sicer prve minute po spancu sicer počasi zaveda zunanjega sveta, a vendar vseeno še ni popolnoma funkcionalen. Traja namreč nekaj minut, da izvršilni del možganov (čelni reženj) ponovno začne delovati s polno močjo.

To je zagotovo tudi vaša izkušnja, kadar se prebudite iz spanja: prve minute še niste čisto pri sebi. Vaš reakcijski čas je podaljšan. Prve minute po spanju ste še (bolj ali manj) topi, upočasnjeni in niste sposobni fokusiranjega razmišljanja.

To stanje upočasnjenosti in toposti traja vse dokler se ne spravi v pogon čelni reženj. Tipično se to zgodi po nekaj minutah, pri nekaterih ljudeh pa lahko traja tudi dlje. Takšni ljudje zato zjutraj rabijo kavo, da se sploh prebudijo in lahko pričnejo delati.


Transcendentalna meditacija: buden počitek

Med Transcendentalno meditacijo pa se pojavi povsem drugačno stanje. Transcendentalna meditacija namreč ne povzroči spanja, običajne relaksacije ali dremeža, temveč povsem novo, unikatno duševno stanje.

Transcendentalna meditacija povzroči ‘transcendiranje’ – izkušnjo globljih, bolj umirjenih, manj aktivnih, finejših, bolj pretanjenih ravni duševnosti. Pojavi se stanje velike notranje budnosti, navkljub temu, da je miselna aktivnost zelo umirjena.

Toda, ta umiritev je povsem drugačna kot v spanju. Slikanje možganov namreč kaže, da se med vadbo Transcendentalne meditacije povečata aktivnost in prekrvavljenost čelnega režnja. Torej, ravno obratno kot med spanjem, ko se čelni reženj izklopi!

Subjektivna izkušnja potrjuje fiziološke meritve: stanje, ki se pojavi med Transcendentalno meditacijo je nekaj povsem drugega kot med spanjem. Je stanje prijetnega, mirnega, božajočega in zelo globokega počitka. Počitka, v katerem ne zaspite, temveč ste povsem budni in pri zavesti.


Regenerirajte se v nekaj minutah!

Verjetno ste že kdaj slišali za tako imenovani ‘Power Sleep’ oziroma ‘Power Rest’. Nekateri ljudje imajo namreč sposobnost, da na hitro zaspijo in se po desetih ali petnajstih minutah takšnega spanca prebudijo povsem spočiti in regenerirani. Kaj ni to čudovito? Kolikokrat bi vam kaj takšnega prišlo prav? Da se v le nekaj minutah povsem osvežite in ste potem spet kot prenovljeni?

Transcendentalna meditacija naredi nekaj podobnega, vendar mnogo močneje in neprimerno bolj učinkovito.

Stanje, ki se pojavi med Transcendentalno meditacijo je subjektivno ter objektivno popolnoma drugačno od spanja ali dremanja. Transcendentalna meditacija ni spanec, ni Power Sleep, niti ni podobna popoldanskemu dremanju na kavču.

Stanje, ki se pojavi med Transcendentalno meditacijo je zelo posebno, povsem novo stanje glavno stanje zavesti. Je tako imenovano ‘budno hipo-metabolično stanje’ – to pomeni stanje zelo globokega telesnega počitka (‘hipo’ = nizkega metabolizma), ob hkrati povsem ohranjeni budnosti.

Ker se med Transcendentalno meditacijo poveča prekrvavljenost možganov, a hkrati le-ti globoko počivajo, zato to stanje ne povzroča toposti ali zaspanosti. Ravno obratno: globok počitek med Transcendentalno meditacijo izjemno učinkovito odpravi utrujenost, hkrati pa ta notranja budnost zelo močno izboljša reakcijski čas ter umske sposobnosti.

Po spanju je človek top in omotičen, po Transcendentalni meditaciji pa zelo bister in svež. Po spanju se reakcijski čas podaljša, po Transcendentalni meditaciji pa se skrajša. Po spanju potrebujete nekaj minut, da pridete k sebi; po Transcendentalni meditaciji pa je um zelo spočit, misli pa jasne in urejene.


Kaj boste opazili po 20 minutah Transcendentalne meditacije?

Zato izkušnje kažejo, da nekaj minut Transcendentalne meditacije človeka regenerira mnogo bolj, kot pa nekaj ur spanja.

A to ni še vse. Med Transcendentalno meditacijo možgani pričnejo delovati izjemno urejeno in učinkovito. To je druga značilnost, po kateri se izkušnja med Transcendentalno meditacijo bistveno razlikuje od spanja. Med spanjem namreč možgani delujejo manj urejeno, manj sinhrono kot pa, kadar ste budni.

Med Transcendentalno meditacijo pa možgani pričnejo delovati mnogo bolj urejeno kot pa sicer delujejo čez dan. Zato se po 20 minutah Transcendentalne meditacije počutimo povsem drugače kot pa po pol ure spanca. Ker po Transcendentalni meditaciji možgani delujejo bolj urejeno, bolj sinhrono, se zmanjša ‘šum’ v živčnem sistemu.

Opazite, da so misli bolj urejene in bolj zbrane. Da si bolj in lažje zapomnite stvari. Da mnogo hitreje procesirate informacije. Da se bistveno lažje učite in razumete snov. Da vidite povezave, ki jih prej niste. Da se pojavijo ustvarjalne ideje ter rešitve problemov. Da naenkrat lahko brez težav naredite stvari, ki so vam prej povzročale težave.

Dijaki in študenti opazijo, da postane razumevanje in učenje mnogo lažje in hitrejše. Zaposleni opazijo, da v službi lažje in mnogo bolj učinkovito delajo. Umetniki opazijo, da imajo mnogo več ustvarjalnih idej. Športniki opazijo, da se po 20 minutah Transcendentalne meditacije izjemno močno regenerirajo. Transcendentalna meditacija namreč zelo učinkovito razgradi laktat.

Nobena druga vrsta počitka in nobena druga metoda ne povzroči tako hitre regeneracije duha in telesa. Transcendentalna meditacija je v tem pogledu kategorija zase. Je dobesedno nekaj najbolj uporabnega, česar se lahko v življenju naučite.