Close

Ali sploh obstja najboljša meditacija?

Ljudje se odločajo za vrsto meditacije, ki naj bi se je naučili, glede na različne kriterije. Morda vam je pomembno, da boste nekam redno hodili na druženje v skupino somišljenikov. Morda si želite imeti nekakšne vodene meditacije. Morda vam je pomembno, da imate karizmatičnega učitelja in duhovnega voditelja. Morda bi se radi pohvalili, da vadite meditacijo, za katero ste slišali, da je trenutno v trendu. Morda bi se radi pridružili skupini, kamor že hodi vaša prijateljica. Obstaja sto in en razlog na podlagi katerega ljudje izberejo vrsto meditacije.

Če pa vam zgoraj naštete stvari niso pomembne, temveč spadate med tiste ljudi, ki jim je najpomembnejše kakšne dejanske rezultate in učinke boste imeli od svoje vadbe meditacije, potem berite naprej…

Ali lahko sploh primerjamo učinke različnih vrst meditacij?

Da, lahko. Tako imenovana meta-analiza primerja rezultate različnih raziskav in jih spravi na skupni imenovalec. Meta-analiza zato lahko precej natančno ugotovi, kakšni so učinki različnih vrst meditacij, če jih primerjamo med seboj.

Pri meta-analizi ne gre za eno raziskavo, ki bi med seboj merila in primerjala učinke različnih vrst meditacij. Gre za kompleksno statistično analizo različnih raziskav, ki so bile opravljene o različnih metodah – če so te raziskave seveda merile isto stvar: npr. znižanje visokega krvnega tlaka; zmanjšanje anksioznosti; zmanjšanje depresivnosti; povečanje IQ, itd.

Kaj to pomeni?

Recimo, da vas zanima, ali različne vrste meditacij lahko zmanjšajo osebnostno anksioznost. Najprej poiščemo vse raziskave, ki so bile kadarkoli za različne vrste meditacij opravljene o tem, kako neka meditacija zmanjša osebnostno anksioznost. V znanstveni literaturi najdemo nekaj sto raziskav opravljenih na to temo. Nekaj jih je npr. merilo učinke Transcendentalne meditacije na zmanjšanje osebnostne anksioznosti; nekaj raziskav je merilo učinke drugih vrst meditacij; nekaj jih je merilo učinke progresivne mišične relaksacije; nekaj učinke avtogenega treninga, itd.

Nato vse te raziskave z kompleksnim in natančno določenim postopkom meta-analize obdelamo in dobimo normalizirane rezultate. To pomeni, da smo s tem postopkom odstranili razlike v metodologiji ter startnih osnovah različnih raziskav in tako rezultate spravili na skupni imenovalec. Dobimo rezultat, ki je podoben, kot če bi opravili eno samo raziskavo z zelo velikim številom poskusnih oseb ter različnimi meditacijami.

Ali obstaja najbolj učinkovita meditacija?

V preteklih desetletjih je bilo o različnih vrstah meditacij in metod samo-razvoja po vsem svetu opravljenih že več tisoč raziskav. Zato imamo danes na voljo kar precej podatkov, ki nam preko meta-analize omogočajo primerjati učinke različnih metod.

Vas zanima, kaj so ugotovile različne meta-analize?

Na tem mestu bom opisal le en primer. Pred leti je bila na univerzi Stanford v ZDA opravljena meta-analiza, ki je primerjala učinke različnih metod osebnostnega razvoja na zmanjšanje osebnostne anksioznosti. Anksioznost je sicer motnjo, ki postaja iz leta v leto vedno pogostejša in seveda tudi vedno bolj moteča. Zanjo so značilna strah, tesnoba in nemir, ki se pojavljajo brez razloga.

Meta-analiza je primerjala rezultate 198 raziskav, ki so bile opravljene o tem, kako različne metode zmanjšajo osebnostno anksioznost.

najboljša meditacija

Transcendentalna meditacija je imela 3-5 krat večji vpliv na zmanjšanje osebnostne anksioznosti od vseh ostalih raziskanih metod. Da, tudi druge metode so sicer bolj ali manj učinkovito zmanjšale osebnostno anksioznost, a Transcendentalna meditacija jo je zmanjšala 3-5x močneje!

Prav ste prebrali: 3-5 krat učinkoviteje. Ne 30% ali 50% učinkoviteje, temveč 300-500% učinkoviteje od drugih metod. Meta-analiza je celo pokazala, da čim bolj strogo metodološko je bila opravljena nekaj raziskava, tem večja razlika je bila med neko metodo in Transcendentalno meditacijo.

Če torej trpite zaradi anksioznosti, vam nobena druga metoda ne bo pomagala tako hitro in tako učinkovito kot ravno Transcendentalna meditacija. Za rezultate, ki jih boste pri Transcendentalni meditaciji dosegli po enem letu vadbe, boste pri drugih metodah potrebovali 3-5 let.

Usedite se, še enkrat ta stavek pozorno preberite in razmislite, kaj to pravzaprav pomeni: tako je, nekaj izgubljenih let, ko ne bo učinkov – če boste vadili neko manj učinkovito metodo. Prav tako najverjetneje jemanje tablet, da boste v prehodnem obdobju blažili svojo tesnobo, predem vam neka druga meditacija prične sploh dajati opazne rezultate.

Transcendentalna meditacija pa vam da rezultate zelo hitro, zato boste že po nekaj tednih ali mesecih opazili bistveno izboljšanje. Tesnoba se hitro zmanjša in zelo kmalu začutite olajšanje. Ni vam treba čakati več let, da bi opazili neke učinke.

Različne meta-analize kažejo, da je Transcendentalna meditacija nekajkrat učinkovitejša od drugih metod tudi pri zmanjšanju raznih odvisnosti, razvoju samo-aktualizacije, odpravljanju posledic stresa, znižanju visokega krvnega tlaka, itd.

In ravno znižanje visokega krvnega tlaka je področje, na katerem je Transcendentalna meditacija kot edina ne-farmakološka metoda pred nekaj leti prejela zares izjemno, uradno priznanje, ki ga ni dobila čisto nobena druga metoda:

To ni uspelo nobeni drugi meditaciji!

Ameriško kardiološko združenje (American Heart Association) je ena od najuglednejših in najbolj avtoritativnih stanovskih organizacij uradne medicine na svetu. Ker so zdravniki vedno bolj pogosto spraševali, kaj lahko poleg tablet predpišejo pacientom z visokim krvnim tlakom, je zato pred nekaj leti to združenje opravilo zelo obsežno študijo. V njej so sistematično obdelali učinkovitost različnih ne-farmakoloških metod pri zmanjševanju visokega krvnega tlaka. Med drugim so preučili tudi učinkovitost številnih metod sproščanja in meditacij.

Rezultati te obsežne študije so bili za marsikoga presenetljivi. V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki vlada v alternativnih krogih, se je namreč izkazalo, da nobena metoda – razen Transcendentalne meditacije – nima bistvenega učinka na zmanjšanje visokega krvnega tlaka.

V uradni znanstveni izjavi (“scientific statement”) je to izjemno ugledno ameriško stanovsko združenje kardiologov zapisalo, da edinole Transcendentalna meditacija prejeme priporočilo.

Za vse ostale vrste meditacij pa ta študija pravi: “Vse ostale metode meditacij pa zaradi številnih negativnih študij ali mešanih rezultatov in zaradi pomanjkanja poskusov prejmejo oznako “Razred III, brez učinkov, stopnja dokazanosti C”… Zato zaenkrat drugih tehnik meditacij ne priporočamo za zniževanje krvnega tlaka v klinični praksi.“

Da ena od najbolj uglednih medicinskih organizacij na svetu uradno priporoči Transcendentalno meditacijo, je seveda posledica izjemno velike učinkovitosti Transcendentalne meditacije. Nobena druga metoda namreč ne povzroči tako močnih in temeljitih sprememb kot ravno Transcendentalna meditacija. Tako tudi npr. japonsko ministrstvo za delo (na osnovi svoje lastne raziskave) japonskim podjetjem uradno priporoča Transcendentalno meditacijo.

Ali je torej Transcendentalna meditacija najboljša meditacija?

Ogovor je ne. Oziroma da. Odvisno pač od tega, kaj iščete in kaj želite. 

Če npr. pri meditaciji iščete komunikacijo z angeli, potem Transcendentalna meditacija pač ni primerna za vas. Če z meditacijo iščete pripadnost neki skupini, ki vam bo v oporo v življenju, potem Transcendentalna meditacija ravno tako ni najboljša meditacija za vas, saj tega ne boste dobili. Če se radi naprezate, vizualizirate, predstavljate nekaj, koncentrirate… potem boste verjetno bolj uživali v kakšni drugi, bolj naporni vrsti meditacije. Če ob meditaciji želite dobiti tudi neke filozofske ali celo religiozne vsebine, potem obstaja cel kup drugih meditacij, kjer boste to našli. Če morda iščete karizmatičnega voditelja ali duhovnega vodnika, ki ga boste lahko občudovali in sledili, lahko najdete cel kup metod, ki vam to ponujajo, a tega pri Transcendentalni meditaciji pač ni.

Če pa ste praktičen človek, ki od meditacije pričakuje realne, merljive in hitro vidne rezultate, potem ne iščite dalje. Ne boste namreč našli nobene druge metode, ki bi se lahko po učinkovitosti in po rezultatih lahko primerjala s Transcendentalno meditacijo. Kajti v tem primeru je za vas to najboljša meditacija.

Če torej ne želite leta in leta hoditi od enega tečaja do drugega, ker z ničemer ne boste zadovoljni – saj vam nič ne bo odpravilo bolezni, stresa, slabega počutja ter utrujenosti – je zato zelo, zelo pomembno, da pri svoji odločitvi upoštevate en sam najpomembnejši kriterij: ali so učinki neke metode objektivno izmerjeni ter priznani? Ali je bila o tej metodi opravljena kakšna znanstvena raziskava, ki potrjuje učinkovitost metode? Predvsem pa: kakšna je učinkovitost metode v primerjavi z drugimi metodami?

Če ne boste naredili te primerjave, boste iz leta v leto hodili od enega tečaja do drugega, od ene metode do druge. Ali pa leta in leta vadili neko metodo v pričakovanju rezultatov, ki jih ne bo. Za vas najboljša meditacija zagotovo ne bo tista, kjer dobite neko skupnost, kjer se pogovarjate z angeli ali pa čutite energije. Za vas bo namreč najboljša meditacija tista, ki daje najboljše učinke. 

Transcendentalna meditacija zelo hitro da rezultate!

Če torej pri meditaciji iščete praktične, preverjene rezultate in nočete izgubljati svojega časa, energije in denarja, potem ne iščite dalje. Ni je namreč meditacije, ki bi se lahko po učinkovitosti primerjala s Transcendentalno meditacijo. To in nič drugega bo za vas “najboljša meditacija”.

Razlika v učinku namreč ne bo zgolj nekaj deset odstotkov, temveč nekaj sto odstotkov. To za vas pomeni le eno leto namesto tri ali pet let dela za iste rezultate. Na dolgi rok pa to pomeni, da res globoke in temeljite spremembe na bolje, ki bi jih pri drugih meditacijah opazili šele po tridesetih ali petdesetih letih vadbe – ko boste že stari in betežni, pri Transcendentalni meditaciji dobite že po zgolj desetih letih vadbe.

Če torej hočete rezultate hitro doseči; če se želite že danes, ne pa šele pojutrišnjem znebiti svojih težav, potem izberite metodo, ki je najhitrejša in najučinkovitejša. In kot kažejo številne raziskave, meta-analize ter študije, enostavno ni učinkovitejše metode od Transcendentalne meditacije. Razlike v učinkovitosti so ogromne. Če je torej dejanski in merljivi učinek tisto, kar iščete, bo za vas najboljša meditacija ravno Transcendentalna meditacija.