Close

Video predavanja o Maharišijevi vedski znanosti (dr. Andrej Rus, leto 2023)

Vsak človek hoče biti bolj srečen, zdrav in uspešen. Zato je poznavanje zakonitosti vaše zavesti izjemno uporabno znanje. Če imate to znanje in ga znate pravilno uporabljati, lahko izboljšate katero koli področje vašega življenja.

Vede ter vsi ostali vedski spisi dajejo najbolj možno natančno in kompletno znanje o temeljnih zakonitostih zavesti. Tudi Transcendentalna meditacija je del tega starodavnega vedskega znanja.

V teh video predavanjih bodo sistematično razložene osnove vedskega znanja. Predavanja bodo na to stran naložena postopno, tako da jih boste lahko počasi in večkrat zaporedoma pogledali in jih zato lažje razumeli.

Postopoma boste videli, da gre za izjemno uporabno znanje, ki vam bo pomagalo izboljšati vsa področja vašega življenja!

dr. Andrej Rus-predavanja o Vedi

1. predavanje: Kaj je Veda in zakaj bi me to sploh zanimalo?

Veda je znanje o osnovnih zakonitostih zavesti, zato lahko vsakemu človeku to znanje pomaga izboljšati čisto vsa področja življenja. V tem prvem predavanju je razloženo več o tem, kaj je Veda in zakaj je to znanje izjemno koristno.

2. predavanje: Zakaj je dobro poznati osnovne zakonitosti zavesti?

Razumevanje najbolj osnovnih zakonitosti zavesti nam omogoča, da razumemo in spreminjamo bolj kompleksne izraze zavesti: misli, občutja, dejanja, dosežke. 

Veda daje znanje o najbolj osnovnem dogajanju zavesti, zato lahko z pravilno uporabo tega znanja izboljšamo karkoli želimo!

3. predavanje: Kako in zakaj iz osnovne enosti zavesti nastane vsa mnogovrstnost?

Zakaj prvobitna enost čiste zavesti sploh vzvalovi in nato potem nastane vsa neskončna raznolikost, ki jo izkušamo v življenju?

To je starodavno vprašanje, s katerim so si razbijali glavo mnogi filozofi in znanstveniki. 

Prvi, ki je ta proces res natančno in izjemno sistematično razložil je bil Mahariši Maheš Jogi. Mahariši je bil prvi, ki je naredil dve zelo pomembni stvari: razložil je logično zaporedje korakov, po katerih se prvotna enost čiste zavesti postopoma in sistematično izrazi v vedno bolj kompleksne vsebine. Hkrati pa je Mahariši tudi prvi, ki je razložil, kako te korake opiše Veda.

Da boste lažje razumeli, kako opis teh korakov razvoja enosti v mnogovrstnost naredi Veda, sem zato namislil preprosto primerjavo. V tem predavanju vam bom pokazal, kako lahko s simboli, ki jih vsi že od prej dobro poznate, lahko maksimalno kompaktno opišemo korake razvoja osnovne enosti zavesti v mnogovrstnost.

Na ta način boste z uporabo nečesa, kar že itak zelo dolgo dobro poznate, potem lažje razumeli, kako Veda na zgoščen način opiše korake razvoja enosti v mnogovrstnost!

4. predavanje: Kako Veda opiše prve korake razvoja prvotne enosti zavesti v raznovrstnost?

V tem predavanju boste spoznali, kako Veda naredi opis najbolj temeljnih korakov razvoja prvotne enosti zavesti v vedno večjo raznovrstnost. To je najbolj osnovno znanje o zavesti, kar ga lahko imate. Na osnovi tega znanja lahko potem človek upravlja z vsemi ostalimi, bolj kompleksnimi pojavi. Če veste kako, lahko s tem znanjem zelo spremenite na bolje katerokoli področje življenja!

5. predavanje: Osnovno trojstvo zavesti

Skoraj vse duhovne tradicije pravijo, da je končna narava resničnosti troedina. Ta starodavni misterij je vedno ostajal nepojasnjen. V tem predavanju pa boste končno razumeli, zakaj je končna narava zares… troedina. 

6. predavanje: Fascinantna struktura Vede

V tem predavanju boste videli, da ima Veda izjemno fascinantno in neverjetno sistematično zgradbo. Videli boste, da je zgradba Vede fraktalna – to pomeni, da se na vseh ravneh Vede ponavljajo isti osnovni vzorci. Po koncu predavanja se boste gotovo strinjali, da Veda ne more biti nekakšna naključna zbirka starodavne poezije, saj si niti danes nihče ne bi mogel izmisliti tako čudovito in sistematično zgrajene strukture, kot jo predstavlja Veda!

Veda, 7. predavanje: Veda in človeško telo

To je definitivno najpomembnejše predavanje doslej; če bi radi na hitro pogledali samo eno predavanje iz te serije, potem poglejte tega.

V njem boste izvedeli zares osupljive stvari: dokaz, da ja človeška fiziologija zgrajena na isti način kot Veda in vedska literatura! To odkritje, ki ga predstavim v tem predavanju, bo popolnoma spremenilo vaš pogled na čisto vse.

Vsa ostala predavanja doslej so bila namenjena le temu, da boste vsaj približno razumeli, kaj je Veda, kako je nastala in kako je zgrajena. V tem predavanju pa se vam bo v 20 minutah naenkrat sestavilo vse znanje, ki ste ga dobili v prejšnjih predavanjih. In zagotavljam vam, da vas bo to, kar boste izvedeli v tem predavanju, zares osupnilo!

Veda, 8. predavanje: Kako lahko uporabite vse to znanje

V tem predavanju boste videli, kako lahko s tem vedskim znanjem lahko celo zdravimo bolezni in kako lahko celo sami uporabite to znanje!

Na tej spletni strani Maharišijeve univerze najdete vsa besedila celotne vedske literature. Kliknete na področje, ki vas zanima in odpre se vam besedilo v sanskritu.

Če se želite naučiti brati besedila v originalu, vam priporočam online tečaj na Maharišijevi univerzi. Za udeležence iz Slovenije sem se dogovoril, da je cena samo 65 USD (namesto običajnih 145 USD. Drobni tisk: od tečajnine za ta tečaj sanskrita NE dobim nikakršne provizije.)

Na tej spletni strani pa je odlična aplikacija, na kateri je res veliko različnih recitacij Maharišijevih vedskih panditov, skupaj z opisom učinka ali namena. Poslušanje teh recitacij ima zelo močne pozitivne učinke na duševnost in telo. Prvi mesec je aplikacija brezplačna, potem pa ima minimalno mesečno naročnino, s katero se financirajo ti Maharišijevi vedski panditi.